Foto: Džemma Skulme. Tautasdziesma

Mākslas centra "Zuzeum" Lielajā izstāžu zālē no 9. februāra līdz 19. maijam būs skatāma jauna izstāde "Kur lai paslēpjās!". Līdztekus, no 9. februāra līdz 28. aprīlim mākslas centra "Zuzeum" Mazajā izstāžu zālē būs skatāma Rūdolfa Piņņa darbu izstāde "Es dzīvoju krāsās".

Kā "Delfi" informē "Zuzeum" pārstāvji, jaunās izstādes kuratore ir māksliniece Sandra Krastiņa, scenogrāfija – Reinis Liepiņš un "Sudraba arhitektūra".

Izstādē būs skatāmi vairāk kā 350 padomju okupācijas gados tapuši Latvijas mākslinieku mākslas darbi no Zuzānu kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, privātajām kolekcijām, kā arī Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva materiāli.

"Kur lai paslēpjās!" – ne jautājums, bet konstatējošs kliedziens, apzinoties padomju realitāti, izskan mākslinieka Roberta Stārosta 1954. gada zīmējuma spontānajā parakstā. Autora rakstītais, ar gramatiski nekoriģēto izteiksmi, skaudri iezīmē eksistenciālās izvēles, kādas cilvēkiem bijis jāizdara. Šis nosaukums pasvītro kuratores Sandras Krastiņas ieceri veidot izstādi ap diviem atskaites punktiem – varas angažētajām tematikām un mākslinieku meklējumiem brīvas izteiksmes valodā.

"Mākslas darbi, kas tapuši padomju okupācijas laikā, no 1945. gada līdz 1990. gadam, ir autentiskas liecības varai maksātajiem mesliem, kā arī pretstāvības un nepakļāvības garam, ko mākslinieki spējuši iestrādāt savos darbos, veidojot no padomju ideoloģijas attīrītu telpu. Vienlaicīgi izstāde aktualizē Laikmetīgās mākslas muzeja un padomju okupācijas laika ekspozīciju trūkumu," raksta izstādes veidotāji.

"Kā attēlot veselu laikmetu vienas telpas ietvaros? Kā attēlot mākslinieka personības spēku vai nespēku pretoties vai sadarboties ar okupācijas varu viena laikmeta ietvaros? Ko izlikt apskatei un ko atstāt plauktā? Un vai atstāt plauktā uz visiem laikiem? Kur lai paslēpjas?", izstādes scenogrāfijā šos jautājumus risinās arhitekts Reinis Liepiņš. Lai esences formātā izsekotu mākslas mantojumam gandrīz piecdesmit gadu garumā, Sandra Krastiņa izstādē izceļ artefaktus no dažādām mākslas disciplīnām: glezniecības, grafikas, tēlniecības, grafiskā dizaina, plakāta, fotogrāfijas, unikālā un rūpnieciskā dizaina.

Izstādes kuratore Sandra Krastiņa (1957) ir gleznotāja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izveidotāja un vadītāja (2001–2006), apgāda "Neputns" žurnāla "Dizaina Studija" galvenā redaktore (2006–2012), grāmatu redaktore, izstāžu kuratore. Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas locekle (2010–). Izstādēs piedalās kopš 1980. gada, darbojusies arī grāmatu ilustrācijā un animācijā, veidojusi dizainu Latvijas Bankas kolekciju monētām.

"Zuzeum" atgādina, ka šīs izstādes laikā izstāžu zālē darbosies mākslas mediatori, ar kuriem varēs apspriest un diskutēt par izstādītajiem mākslas darbiem. Projekta publiskās programmas ietvaros norisināsies dažādas darbnīcas, lekcijas un sarunas, ar kurām varēs iepazīties mākslas centra mājaslapā.

Foto: Rūdolfs Pinnis. Vasara Iecavā

Līdztekus, no 9. februāra līdz 28. aprīlim mākslas centra "Zuzeum" Mazajā izstāžu zālē būs skatāma Rūdolfa Piņņa darbu izstāde "Es dzīvoju krāsās". Ar šo izstādi mākslas centrs aizsāk jaunu izstāžu konceptu, kur Mazā izstāžu zāle tiek izmantota kā neatkarīga mākslas telpa – baltais kubs, ļaujot apmeklētājam padziļināti ielūkoties viena autora mākslas pasaulē.

Izstādē tiks eksponēti 30 mākslas darbi no Zuzānu kolekcijas, kas radīti laikā no 1936. līdz pat 1990. gadam un ļauj ielūkoties dažādos Rūdolfa Piņņa daiļrades posmos. Izstādes kuratore ir Dace Lamberga, izstādes scenogrāfs – Reinis Liepiņš un arhitektu birojs "Sudraba Arhitektūra".

Izstādes veidotāji izceļ, ka izdevniecības "Neputns" sērijā "Latvijas mākslas klasika" pavisam drīz iznāks jau divdesmit septītais izdevums – "Rūdolfs Pinnis", kura teksta autore ir Dace Lamberga. Izdevumu varēs iegādāties arī mākslas centrā "Zuzeum".

Arī šīs izstādes laikā darbosies mākslas mediatori, bet publiskās programmas ietvaros norisināsies dažādas darbnīcas, lekcijas un sarunas, ar kurām varēs iepazīties mākslas centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!