Foto: LETA
Ar plašu pasākumu programmu 2016. gadā tiks svinēta mākslinieka, latviešu glezniecības pamatlicēja Jaņa Rozentāla 150 gadu jubileja. Visa gada garumā ar plašu un daudzveidīgu programmu jubileja tiks svinēta visā Latvijā. Jubilejas gada logotipu veidojuši Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolas audzēkņi.

Programmas iniciators ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), tas veidošanā piedalījušies: Jaņa Rozentāla dzimtās pilsētas Saldus pašvaldība, J. Rozentāla mākslas vidusskola, J. Rozentāla un R. Blaumaņa memoriālais muzejs , Rīgas Latviešu biedrība, kuras namu rotā mākslinieka veidotā dekoratīvā frīze, UNESCO un Somijas vēstniecība Latvijā.

"Kad mēs muzejā jau skaidri zinājām, ka LNMM galveno ēku pēc rekonstrukcijas varēs atvērt 2016. gadā, sapratām, ka ir jābūt izstādei! Liela Rozentālam veltīta izstāde arī būs – restaurētā Mākslas muzeja Lielajā izstāžu zālē. Bet, zinot Rozentāla nozīmi, to cik viņa vārds pārklāj dažādas kultūras jomas, tā bija mūsu iniciatīva aicināt kopā dažādus kolēģus un domāt par kopīgu programmu, par to kā mēs visi varam šo gadu darīt pilnskanīgāku un pacelt Jaņa Rozentāla vārdu vēl nebijušā augstumā," stāsta LNMM direktore Māra Lāce.

Viņa teic, ka pirmais iespaids, ka šis mākslinieks ir no tālas pagātnes, ir maldīgs. "Šī pagātne visu laiku ir ar mums. Viņš ar savu padarīto darbu ir atnācis līdz mūsdienām un iecementējis savu palikšanu tagadnē ļoti stabili."

Pats Janis Rozentāls ir rakstījis: "Tās tautas, kuru gara spēks ir pacēlies līdz tādam kultūras augstumam, ka spēj iemiesoties brīvos mākslas radījumos, tās sevi ir ierakstījušas dzīvības grāmatā, viņu vēsture, viņu dzīve, domas un jūtas iekaltas akmens tēlos, ierakstītas mājokļu sienās un auduma metos, nevar izbeigties mūžu mūžos. Kas paliek pāri, kad tauta jau sen aizgājusi neziņā? Kas uztur sakarību caur gadiem un gadu tūkstošiem? Tā ir viņas māksla!"

Foto: Publicitātes attēli

Lielākie pasākumi Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gadā

Jubilejas gadu janvāra beigās ievadīs vairākas J. Rozentāla Mākslas vidusskolas audzēkņu izstādes, kas būs aplūkojamas J. Rozentāla un R. Blaumaņa memoriālajā muzejā, paralēli izstādēm notiks arī lekciju cikls "Janim Rozentālam – 150". Muzejā plānoti dažādi pasākumi un radošās darbnīcas visa gada garumā.

Vērienīga J. Rozentāla Mākslas vidusskolas audzēkņu un absolventu izstāde būs aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādes norises laiks no 25. februāra līdz 19. martam.
15. martā Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Starptautiska konference "Janis Rozentāls. Rīgas pilsoniskā sabiedrība un Rīgas Latviešu biedrība. 1866-1916-2016".

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 1. jūlija līdz 9. oktobrim būs aplūkojama Janim Rozentālam un viņa sievai dziedātājai Elijai Forselei veltīta izstāde. Tā veidota no LNB krājumā pieejamajiem materiāliem – vēstulēm, pastkartēm, J. Rozentāla grafiskajām skicēm, uzmetumiem un zīmējumiem.

Viens no centrālajiem pasākumiem būs apjomīga Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejas izstāde restaurētajā LNMM ēkā. Izstādes sagatavošanā plānota sadarbība ar Somijas muzejiem un Rozentāla dzimtas pārstāvjiem Latvijā un Somijā. Izstādes atklāšana – 12. augustā. Izstādi papildinās vairāki izglītojoši un muzikāli pasākumi. Kuratore – Aija Brasliņa.

LNMM sadarbībā ar izdevniecību "Neputns" un Rakstniecības un mūzikas muzeju šogad plāno izdot arī albumu "Janis Rozentāls 1866-1916", kurā būs iekļautas gan līdz šim maz publicētas fotogrāfijas, gan mākslinieka darbu reprodukcijas.

2016. gada 20. oktobrī LNMM rīkos starptautisku zinātnisku konferenci "Janis Rozentāls 1866-1916 un viņa laikmets".

Latvijas skolas un kultūrizglītības iestādes būs aicinātas iesaistīties konkursā "Solis gleznā. Rozentāls", kura mērķis ir rosināt Latvijas skolu bērnus un jauniešus iepazīties tuvāk ar Rozentāla daiļradi.

Savukārt starptautiski Jaņa Rozentāla vārds izskanēs gada otrajā pusē, kad UNESCO galvenajā mītnē Parīzē būs aplūkojama māksliniekam veltīta izstāde. (Norises laiks tiks precizēts).

Svinot izcilā latviešu gleznotāja jubileju, plānots, ka Latvijas Pasts izdos īpašu pastmarku, savukārt Latvijas Banka laidīs klajā īpašo piemiņas monētu ar gleznas "Princese un pērtiķis" motīvu.

Rozentāla gadā uz Saldu

Dažādi Rozentāla gada pasākumi norisināsies daudzviet Latvijā, īpaši mākslas skolās un interešu izglītības centros. Taču ar bagātīgu programmu Rozentāla gadā sevi piesaka mākslinieka dzimtā pilsēta Saldus.

Rozentāla jubilejas gads Kurzemes pilsētā Saldū jau tika ieskandināts pagājušā gada nogalē, kad kādas mājas siena tika apgleznota ar Rozentāla darba motīviem. Visvairāk aktivitāšu Saldū norisināsies martā, kad Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā tiks atklāta ekspozīcija "Jaņa Rozentāla Sapņu tornis" un notiks koncerts ekspozīcijas veidošanā iesaistītajiem partneriem. Tāpat plānota Rozentāla dzimtas kopā sanākšana, Rozentāla prēmijas pasniegšana, grāmatas no "No Saldus līdz Romai" atvēršana, koncerts un jubilejas pastmarkas atklāšana.

Dienu pēc Rozentāla dzimšanas dienas Saldū notiks Lielie Rozentāla skriešanas svētki, kas būs radošuma un sportiskuma apvienojums, bet vasaras otrajā pusē tiks svinēti Rozentāla ielas svētki, kas atkal būs baudījums mākslas un mūzikas cienītājiem.

Tie ir tikai daži no lielākajiem Rozentālam veltītajiem pasākumiem Saldū, dažādas aktivitātes plānotas visa gada garumā. Jubilejas gadu Saldū noslēgs pianista Vestarda Šimkus koncerts.

Gleznotājs Janis Rozentāls dzimis 1866. gada 18. martā Saldus pagastā, bet miris 1916. gadā Somijā. Latvijas mākslas vēsturē viņš tiek vērtēts kā viena no izcilākajām un ietekmīgākajām 19. un 20. gadsimtu mijas personībām. Viens no latviešu nacionālās glezniecības pamatlicējiem. Viņš daudz ceļoja, tverot tā laika aktuālo Rietumeiropas mākslas dzīvi. Rozentāls latviešu profesionālo mākslu pietuvināja Eiropas līmenim, viņa radošais veikums ir ietverts Latvijas Kultūras kanonā. Mākslinieka jubileja šogad iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!