Foto: Publicitātes attēls
16. aprīlī galerijā "Istaba" tiks atklāta izstāde "Zirgs", kurā būs aplūkojami Latvijas bērnu literatūras autoru un ilustratoru katalogam-grāmatai "The Horse" (Zirgs) radīto ilustrāciju oriģināli, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Izstādē piedalās latviešu mākslinieki Elīna Brasliņa, Rūta Briede, Pēteris Līdaka, Rebeka Lukošus, Ernests Kļaviņš, Maija Kurševa, Liene Mackus, Anete Melece, Gundega Muzikante, Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Juris Petraškevičs, Vivianna Maria Staņislavska, Anna Vaivare, Māra Viška. Autoru darbi radīti dažādās tehnikās, piemēram, akrila glezniecībā, akvareļa glezniecībā, tušas zīmējumā, flomāsteru zīmējumā, pasteļglezniecībā, kolāžā, u.c.

"Šīs izstādes mākslinieki mums pastāsta par saviem "zirgiem". Individuāliem, taču savā ziņā arī līdzīgiem. Vienam "zirgs" ir iekšējā balss, kas ierunājas naktīs, citam – kāds apslēpts patiesais "es", vēl kādam – ilgas, sapņi vai nekontrolējamas, rikšojošas domas, kas "zirga" veidolā atskrien "katru reizi, kad apsēžos pie klavierēm". Kādam "zirgs" ir kā milzīga atbildība sabiedrības priekšā, apzinīgums un reizēm arī kā liels nogurums, "zirgs" ir bailes, joki, pasakas, fantastiskas būtnes piemājas dārzā, amerikāņu vesterna bezgalīgais horizonts un tālumā mirdzoša spēka zvaigzne. Šajā izstādē apkopoti dažādi rokraksti un paņēmieni, kā nolaisties nezināmajā un izvilināt no tā "zirgu"" – tā par izstādi stāsta tās veidotāji.

Jau iepriekš vēstīts, ka platforma "Latvian Literature" izdevusi starptautiskajai publikai veltītu prezentācijas materiālu "The Horse", kas tika veidots kā lielformāta daiļliteratūras grāmatai bērniem. Projektā iesaistītajiem autoriem bija dots uzdevums uzrakstīt īsprozas darbu – vienu nodaļu grāmatā par zirgu, kas reizē atspoguļotu gan autora rokrakstu un vietu latviešu literatūrā, gan būtu aizraujošs stāsts bērniem. Savukārt māksliniekiem šie stāsti bija jāilustrē. Kataloga-grāmatas radīšanā piedalījušies 20 dažādu paaudžu latviešu rakstnieki un ilustratori. Izstādes laikā galerijā "Istaba" izdevums būs pieejams arī iegādei.

Izstāde būs apskatāma līdz 19. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!