Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) likumprojekta izstrādātāji pozitīvi vērtē Rīgas mēra Andra Ārgaļa izteikto ideju bibliotēkas jaunās ēkas celtniecības finansēšanai Rīgā ieviest nodokli tirdzniecības operācijām.
Kultūras ministre Karina Pētersone pauda prieku, ka arī Rīga iesaistās bibliotēkas celtniecībā, jo jebkura iniciatīva esot apsveicama. Tomēr Pētersone uzskata, ka tikai ar šāda nodokļa ieviešanu nepietiks, lai segtu celtniecības izmaksas. Pētersone atbalsta esošo modeli, kas paredz, ka speciālos mērķmaksājumus no 2001.gada 1.janvāra veiks ikviens elektroenerģijas patērētājs Latvijā, par katru patērēto elektroenerģijas kilovatstundu projekta realizācijai ieskaitot 0,001 latu.

LNB Atbalsta fonda valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens sacīja, ka šādu ideju jau bija dzirdējis un uzskata to par "diezgan labu un reālu". Tomēr šis nodoklis nespētu segt nepieciešamos līdzekļus. Ašeradens uzskata, ka rezultātā tiks pieņemts modelis, kurā būs iekļautas vairākas idejas.

Fonds centīsies informēt sabiedrību un Saeimas deputātus par visiem iespējamajiem finansēšanas modeļiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks atteicās komentēt Rīgas mēra ideju par bibliotēkas finansēšanas modeli. Vilks uzsvēra, ka viņa uzdevums ir nodrošināt LNB darbu, bet komentēt ekonomiska un finansiāla rakstura lietas viņš neesot kompetents.

Rīgas mērs pašreizējo ēkas celtniecības finansēšanas modeli vērtē kritiski. Viņš piedāvājis celtniecības finansēšanai viena vai divu procentu nodokli visām tirgošanās operācijām. Tirdzniecībā ar dažādām luksusprecēm šis nodoklis varētu būs vēl lielāks, uzskata domes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!