Brīvības pieminekļa restaurācijas laiku, iespējams, pagarinās par gadu un, visticamāk, pieaugs restaurācijas darbu izmaksas.
Šādu iespēju pieļāva Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu pārvaldes direktors Eižens Upmanis.

Iesākot restaurāciju, bija iecerēts pieminekļa remontu paveikt līdz šā gada beigām. Tālāk bija iecerēts izbūvēt tēlnieka Kārļa Zāles projektēto laukumu. Taču šobrīd jau ir skaidrs, ka pieminekli varētu pabeigt restaurēt tikai līdz 2001.gada augustam - Rīgas 800 gadu jubilejas svinībām, sacīja Upmanis.

1996.gadā izstrādātā tāme savukārt liecina, ka pieminekļa restaurācijai jāizlieto 400 tūkstoši latu, bet laukuma izbūvei - 200 tūkstoši. Tomēr četru gadu laikā izmaksas ir mainījušās, tādēļ mainīsies arī summa, par kuru būs jāveic restaurācijas otrā kārta, informēja Upmanis. Pagaidām šī summa nav zināma.

Upmanis pastāstīja, ka otro restaurācijas kārtu iecerēts sākt pēc Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas pilnsapulces, kas notiks šā gada maijā. Savukārt aptuveni pēc divām nedēļām varētu izsludināt konkursu celtniecības firmām.

Līdz šā gada septembrim būtu jārestaurē pieminekļa brīvības statuja, apakšējās skulptūras un būtu jāveic citi darbi.

Tomēr pieminekļa turpmākie darbi varētu turpināties arī ziemā. Tādēļ radusies ideja monumentu apžogot ne tikai vasaras mēnešos, bet arī visu ziemu, sacīja Upmanis.

Par šo ideju vēl plānots diskutēt atsvešķi, tomēr, pēc Upmaņa domām, ideja ir laba, jo būs mazāk jāizlieto līdzekļu sastatņu noņemšanai un atkārtotai uzstādīšanai.

Jau ziņots, ka pieminekli restaurē par tautas saziedotajiem līdzekļiem. Par 166 tūkstošiem latu pērn veikta pirmā restaurācijas kārta. Kopā šobrīd savākti vairāk nekā 330 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!