Jau 2006.gadā Vecrīga no Bastejkalna puses būs mainījusi siluetu — aiz Jēkaba kazarmu dzeltenīgajām sienām sliesies milzīgs stikla apjoms. Vēsturiskajā Kristofa Hāberlanda projektētajā namā Jēkaba ielā 24 iemitināsies Skandināvijas viesnīcu tīkls Nordic Hotels.
Ņemot vērā esošās ēkas mazo būvapjomu, tā tiks paplašināta ar stikla piebūvi. Pie projekta strādājuši pašmāju un igauņu arhitekti — vecās daļas restaurācijas un rekonstrukcijas projekts tapis birojā ACG, bet pie jaunās daļas strādājusi Igaunijas arhitektu firma Pluss.

Ēkas īpašnieka SIA Linstow 24 rīkotājdirektors Ivars Lišmanis informēja, ka igauņu arhitektus izvēlējušies Nordic Hotel, jo ar šo biroju jau ir bijusi laba sadarbība citās valstīs. Pagaidām ēkas atjaunošanas izmaksas tiek lēstas 9 — 9,5 miljonu eiro apmērā.

Nama vēsturiskajā daļā tiks pārbūvētas logu ailes, jo, mājai «sēžoties», tās kļuvušas šķības, kā arī nomainīti balsta pāļi — vēsturiskie koka pāļi sēžas, tāpēc to vietā tiks ievietoti tā dēvētie «spiestie pāļi» — metāla caurules, kuras tiks piepildītas ar betonu. Vēsturiskajā ēkā pirmajā stāvā atradīsies recepcija un ēdināšanas bloki, kas tiks izvietoti arī vēsturiskā korpusā iekšpagalmā. No iekšpagalma korpusa tiks saglabāti tikai pirmie divi stāvi, I.Lišmanis šādu lēmumu skaidro ar ēkas slikto tehnisko stāvokli, taču pirmajos stāvos esot unikālas krusta velves un kolonnas, kuras radīs jaunajā viesnīcā savdabīgu gaisotni. Otrais stāvs tiks pārsegts ar stikla jumtu, tādejādi savienojot vēsturisko namu ar jauno stikla būvapjomu. Paredzēts, ka jaunajā korpusā Balsteja bulvāra pusē tiks izvietoti veikali. Jaunais korpuss iecerēts sešus stāvus augsts. Viesnīcā kopā būs 175 viesu numuri, plānots arī izveidot dažādas terases. Pirmo reizi Rīgā tikšot izmantots netradicionāls jumta risinājums — tas būs nobīdāms, saulainā laikā svaiga gaisa cienītājiem ļaujot atrasties uz terases Vecrīgas jumtu līmenī.

Jēkaba ielas 24 nama ielas puses korpuss tika celts 1786. gadā pēc Kristofa Hāberlanda projekta un tā pirmais stāvs bijis atvēlēts saimnieciskajai funkcijai, savukārt otrajā un trešajā stāvā atradušies dzīvokļi. Ceturtais stāvs nav bijis izbūvēts. Dienvidu puses piebūve ir tapusi ap 1816.gadu, tad arī uzcelta daļa pagalma korpusu, kuri netiks saglabāti.

Projekta autori: American Construction Group; R.D.Smits Group, Architects; Architectural bureau Pluss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!