13. decembrī Lietišķās mākslas muzejā tiks kronēta Lūcija – meitene, kas simbolizē gaismu un labestību. Šogad šim titulam izraudzīta rīdziniece Evelīna Kandere, raksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).
Izraudzīta šā gada Lūcija 13. decembrī Lietišķās mākslas muzejā tiks kronēta Lūcija – meitene, kas simbolizē gaismu un labestību. Šogad šim titulam izraudzīta rīdziniece Evelīna Kandere, raksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).

Šī tradīcija Latvijā atceļojusi no Zviedrijas. Tās pirmsākumi meklējami Itālijā, bet visaktīvāk šo ideju popularizē Zviedrijā, pastāstīja Ziemeļvalstu informācijas biroja paspārnē darbojošās sabiedriskās organizācijas Norden Latvija direktore Baiba Dūmiņa. Leģenda vēsta par meiteni Lūciju, kas iecelta svēto kārtā, jo viņa nesusi gaismu un mierinājumu cilvēkiem, kuriem klājies grūti.

Latvijas Lūcijas izvēlējās žūrija, kurā bija mākslinieki Jānis Anmanis un Jāzeps Pīgoznis, Zviedrijas vēstniecības pārstāve, pagājušā gada Lūcija Māra Miķelsone, Baiba Dūmiņa un citi. Žūrija nevērtēja meiteņu piederību kādai konfesijai, jo, kā atzina viens no žūrijas locekļiem, nevajag uzskatīt, ka tikai ticīga meitene var nest prieku noskumušajiem cilvēkiem.

Lai piedalītos konkursā, meitenēm bija jāuzraksta eseja ar simbolisku nosaukumu Attālums padara kalnus zilākus un cilvēkus labākus. E. Kandere par konkursu uzzinājusi pavisam nejauši un nolēmusi tajā piedalīties. Esejā viņa attēlojusi Ziemassvētku laiku, kurā visi cenšas darīt labu. E. Kandere uzsvēra, ka ticībai viņas dzīvē ir liela nozīme.

Jaunievēlētā Lūcija mācās Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē un arī strādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!