Foto: Publicitātes foto

Lai nosvinētu līdzšinējos sasniegumus un iezīmētu nākotnes plānus, Laikmetīgās mākslas centrs "kim?" šī gada 20. maijā rīko savas astotās dzimšanas dienas pasākumu ar četru jaunu izstāžu atklāšanu un brīvdabas koncertprogrammu.

Kopš tā atvēršanas 2009. gadā "kim?" mākslas centrs noorganizējis vairāk nekā 160 izstādes Latvijā un ārvalstīs un uzņēmis pusmiljons apmeklētāju.

Foto: Publicitātes foto

Vasaras izstāžu cikls tiek veidots "kim?" 8. dzimšanas dienas svinību noskaņās un piedāvās četras unikālas izstādes. Mākslinieču Darjas un Agatas Meļņikovu topošās kopizstādes "Spoguļotāji" ideja balstās uz raporta jēdzienu, apspēlējot abu māsu savstarpējo saprašanos un līdzpārdzīvošanu – emocionālā stāvokļa izjušanu, atrodoties vienai otras "pusē".

Ukraiņu mākslinieku dueta "Synchrodogs" (Taņa Šheglova un Romans Novens) izstāde, kas top sadarbībā ar "Rīgas Fotomēnesi", piedāvās apmeklētājiem iepazīties ar ekscentriskās apvienības fotogrāfiju sēriju "Back to Nature". Pievilcīgie attēli, kuros visbiežāk redzama pati Taņa dažādās savdabīgās pozās un tērpos gleznainās ainavās, nepakļaujas racionālam skaidrojumam. Viņu etīdes balansē starp reālo un iedomāto, ievedot skatītāju neapzinātajā, dzīvnieciskajā, sapņainajā.

Foto: Publicitātes foto

Šveiciešu mākslinieks Tobiass Kaspars savai pirmajai personālizstādei Rīgā par sākumpunktu izvēlējies Ļeva Tolstoja darbu "Anna Kareņina" un Kareņinas tēlu. Atšķirībā no operas iestudējuma un lielākās daļas romāna ekranizējumu Tobiass Kaspars neuzsver mīlas trīsstūri Kareņina–Vronskis–Kareņins, drīzāk sižeta blakuslīnijas un elementus, kas ļauj paraudzīties uz Kareņinu viņas laika un "mūsdienu problēmu" kontekstā, domājot par sabiedrības normām un katra iekšējo cīņu.

Foto: Publicitātes foto

Ceturtā izstāde šajā ciklā būs Latvijas mākslas akadēmijas maģistrantes Katrīnas Čemmes pirmā personālizstāde "What is Lost is Lost Forever". Tā piedāvās skatītājam kļūt par spēlētāju, kuram būs iespēja izvēlēties – vai doties pretēji pulksteņa rādītāju virzienam un nezaudēt laiku vai pieņemt, ka pasaule sastāv no septiņām daļām, kas novietotas uz četriem pakāpieniem.

No 20. maija pulksten 22.00 "kim?" iekšpagalmā uz īpaši pasākumam veidotas scenogrāfijas norisināsies muzikālās performances, kas sāksies ar svinību īpašās viešņas – Tomijas Dženesis (Tommy Genesis) – uzstāšanos. Piedalīsies mūziķi un mākslinieki no Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas.

Tomija ir viens no skaļākajiem jaunajiem vārdiem šī brīža aktuālajā mūzikā. Tomija dzimusi Vankūverā, Kanādā un pašreiz tiek dēvēta par andergraunda repa princesi. Viņas mūziku atklāja amerikāņu R&B kulta mūziķis Father, Atlantā bāzētā neatkarīgās ierakstu studijas "Awful Records" dibinātājs. Kopš 2015. gada dziedātāja darbojas tā paspārnē. Šai pašā gadā Tomija izdeva savu debijas albumu "World Vision", kam 2016. gadā sekoja "World Vision II", ko platforma "Hypebeast" atzinusi par aizvadītā gada labāko sieviešu hiphopa mūzikas albumu.

Foto: Publicitātes foto

Īsi pēc Tomijas Dženesis koncerta ar DJ-setu uzstāsies mūziķis un mākslinieks Makss Boss no mākslinieku dueta "Easter". "Easter" (Vācija) ir divu mākslinieku muzikālā apvienība, ko veido producents Makss un rakstniece Stīne Omāra. "Easter" Rietumeiropas mākslas aprindās ir labi zināmi ne vien ar savu sniegumu vizuālajā mākslā un ar koncertiem dažādās mākslas telpās, bet arī izcilām dīdžeju performancēm lielākajos Rietumu mākslas notikumos. Katru otro trešdienu "Berlin Community Radio" apvienība vada radio raidījumu, klausītājus iepazīstinot ar mūziku.

Foto: Publicitātes foto

Pasākumu noslēgs māksliniece Nkisi (Lielbritānija) īstajā vārdā Melika Ngombe Kolongo – viena no progresīvākajiem un atzītajiem jaunajiem Bristoles un Londonas dīdžejiem, kura savās uzstāšanās apvieno pašas radītus semplus, āfrikāņu tradicionālo mūziku un klubu hītus. Viņa ir leibla "NON Records" līdzdibinātāja. Nkisi noslēgs "kim?" svinības ar stundu garu DJ-setu "kim?" iekšpagalmā.

Izstāžu atklāšana no pulksten 19.00 līdz 21.00. Muzikālās performances no pulksten 22.00 līdz 03.00. Vairāk informācijas meklējama "kim?" sociālā tīkla "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!