Foto: Publicitātes foto
Latvijas nacionālā mākslas muzeja pārstāvji svētdien, 12. maijā, plkst. 15 aicina uz "Sarunu muzejā", veltītu pazīstamajam mūsdienu poļu māksliniekam, režisoram, dzejniekam Leham Majevskim un viņa nesen atvērtajai personālizstādei "4 kustīgi dzejoļi", kura tagad ir apskatāma Mākslas muzejā "Rīgas Birža".

Leha Majevska (Lech Majewski, 1953) audiovizuālais projekts "4 kustīgi dzejoļi" aptver četrus no viņa lielākajiem videodarbu cikliem: "Dievības" (2001–2005), "Dzejnieka asinis" (2005–2006), "Brēhela svīta" (2007–2010) un "Stirnu istaba" (1998). Katrs izstādē redzamais attēls ir kā vizualizēts kustīgs dzejolis, kuru var skatīt gan atsevišķi, gan kontekstā ar citiem.

"Sarunas muzejā" laikā mākslas zinātniece un izstādes kuratore Vita Birzaka ievadīs skatītājus savdabīgajā poētiskajā Leha Majevska tēlu pasaulē, stāstot gan par mākslinieku, viņa radošajiem meklējumiem un atradumiem, gan par konkrēta darba tapšanas gaitu un autora iekodēto vēstījumu. Taču arī ikviens dalībnieks tiks aicināts dot vaļu savai fantāzijai un dalīties iespaidos, subjektīvajā redzējumā un uztveres niansēs. Uz to tiek vērsts pats videoinstalācijas formveides risinājums, kas atbrīvo no standarta domāšanas un ļauj darbos ietilpināto jēgu interpretēt atkarībā no katra radošās kapacitātes, meklējot arvien jaunus stāsta pavērsienus un ceļojot cikla tēloto ainu labirintā. Tā ir kā glezniecība ar videokameru, kur sasaucas darbu mākslinieciskā valoda un tematika, bet asociācijas veidojas daudzslāņaini individuālas.

Dalības maksa, ieejas biļete izstādē: pieaugušiem – 3 lati (2,5 lati, ja ierodas vismaz 10 cilvēku grupā), skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,5 lati.

Izstāde skatāma līdz 16. jūnijam.

Fotogalerijā: Leha Majevska izstādes atklāšana


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!