Foto: Publicitātes foto
Latviešu mākslinieks Dainis Rudens, kurš pazīstams arī kā Rudens Stencil, sācis iniciatīvu "Atdod savu fasādi", lai Rīgā un tās apkaimē atrastu dažādas fasādes un brandmūrus monumentālās glezniecības projektu īstenošanai.

Sākot iniciatīvu "Atdod savu fasādi 3" sociālajā tīklā "Facebook", Dainis Rudens meklē fasādes, kuras ir vismaz divstāvu mājas augstumā un atrastos Rīgā vai tās apkaimē. Vēlams, lai ēkas būtu privātīpašumā, kuru īpašnieki māksliniekam ļautu izpausties pēc savas ieceres, iepriekš to saskaņojot.

Foto: Publicitātes foto

Līdz šim Dainis Rudens ar iniciatīvu "Atdod savu fasādi" ir guvis plašu atsaucību. Iniciatīvas ietvaros radīti vairāki darbi, tostarp – gleznojums "Sarkanā" Sarkandaugavā (kopā ar ielu mākslinieku Kiwie), lielākais grafiti Baltijā – "Saule. Pērkons. Daugava" Tallinas ielā, kā arī Latvijas latam veltītais "20ls" Ernesta Birznieka-Upīša ielas iekšpagalmā, kas tapis kopā ar mākslinieku Thobek.

2014. gadā uzņemtā video redzama darba "Saule. Pērkons.Daugava" tapšana.

"Manu darbu idejas ir kā lidojošie ezeri latviešu tautas pasākās un teikās – tie lidoja virs Latvijas, meklējot īsto vietu, kur apmesties uz dzīvi. Manas idejas meklē Rīgas apkaimes fasādes un brandmūrus, lai atstātu pilsētvidē mūsu laikmeta nogriežņa un simtgades pēdas, kuras būtu saistošas ne tikai mums pašiem, bet arī Rīgas viesiem un, iespējams, arī nākamajām paaudzēm", par saviem darbiem un idejām stāsta mākslinieks.

Foto: Publicitātes foto

Vēl Dainis Rudens aicina atsaukties industriālo ēko apdzīvojošos un ražotņu uzņēmumus, lai kopīgos sadarbības projektos īstenotu abpusēji saistošus fasāžu gleznojumus, kas vizuāli atsvaidzinātu industriālo apkārtni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!