Foto: Publicitātes attēls
Ceturtdienas, 21. jūlijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā tika noskaidroti I Latvijas starptautiskās keramikas biennāles "Martinsona balva" godalgoto vietu ieguvēji.

Pasniegt vērtīgāko balvu bija ieradusies Daugavpils domes izpilddirektore Inga Goldberga. Par zelta godalgas ieguvējiem tika pasludināti Marī-Hosē Komelo (Marie-Josée Comello), kas pārstāvēja Vāciju, no starptautisko mākslinieku vidus, savukārt no vietējiem māksliniekiem triumfēja Dainis Pundurs.

Foto: Publicitātes attēls

Starp pasākuma sveicējiem bija ieradusies arī Latvijas Kultūras ministrijas kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāja Karine Kalniņa, kura pasludināja sudraba godalgas ieguvējus. Sudraba godalga no starptautiskajiem nominantiem aizceļoja uz Indiju pie mākslinieka Venīta Kakera (Vineet Kacker) un starp nacionālajiem māksliniekiem tā tika dāvināta mākslinieču tandēmam ar pseidonīmu Skuja Braden.

No starptautiskajiem nominantiem bronzas godalgu, ko pasniedza Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Aleksejs Burunovs ieguva viens no Turcijas māksliniekiem Hasans Šanbazs (Hasan Şahbaz), savukārt no nacionālajiem nominantiem balva nonāca mākslinieces Valdas Podkalnes rokās.

Martinsona balvas tika sadalītas starp sešiem Latvijas un sešiem starptautiskajiem māksliniekiem, kuru pieteikumus un prezentācijas vērtēja starptautiska žūrija 7 profesionālu nozares pārstāvju sastāvā.

Pasākums tika noslēgts ar oficiālu II Latvijas starptautiskās keramikas biennāles pasludināšanu 2018. gadā.

Jau vēstīts, ka dalībai biennāles konkursa izstādē Martinsona balva tika aicināti individuāli mākslinieki, kā arī mākslinieku grupas neatkarīgi no vecuma un nacionalitātes. Katrs varēja pieteikt dalībai tikai vienu mākslas darbu. Mākslas darbam netika noteikti tematiskie, materiālu vai izmēru ierobežojumi, tomēr keramikas komponentei mākslas darbā bija jābūt noteicošai. Dalībai izstādē tika saņemti 298 izcilu mākslinieku pieteikumi no 44 valstīm. Starptautiska biennāles žūrija dalībai biennāles konkursa izstādē izvēlējās 110 ārvalstu mākslinieku un 26 Latvijas mākslinieku darbus. Savukārt no 136 mākslas darbu autoriem žūrija izvēlējās 6 ārvalstu un 6 Latvijas nominantus, kas pretendēja uz apbalvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!