Foto: Publicitātes attēls

No šā gada 30. novembra līdz 16. decembrim galerijā "Crous de Paris" Francijas galvaspilsētā Parīzē būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un absolventu izstāde "Nākotnes gravitācija".

Izstādes atklāšanā 1. decembrī plkst. 18.00 piedalīsies arī Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis un LMA rektors Aleksejs Naumovs.

Izstādes "Nākotnes gravitācija" autori Sandra Strēle, Mareks Kolāts, Kristaps Andersons, Monta Apsāne un Krišjānis Mežulis ir Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un absolventi, kas savu radošo rokrakstu pārliecinoši ierakstījuši Latvijas laikmetīgās mākslas kopainā un līdztekus profesionālajam sniegumam pārliecina ar spēju rosināt domāšanas procesus.

"Izstāde notiks prestižajā mākslas galerijā "Crous de Paris" un esmu gandarīta, ka Latvija ir pirmā valsts, ar kuru viņi sāk starptautisku sadarbību," uzsver kultūras ministre Dace Melbārde. "Svarīgi, ka sadarbība sākas tieši ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un absolventiem brīdī, kad UNESCO galvenajā mītnē Parīzē atklāj vecmeistara Jana Rozentāla izstādi. Abas šīs norises simboliski apliecina nacionālās mākslas procesu nepārtrauktību un mākslinieku talanta daudzveidību."

"Jauno Latvijas mākslinieku izstāde mums uzdod virkni jautājumu par nākotnes ietekmi un ietekmējamību, tās attāluma robežu un savietojamību ar katra personīgo izjūtu telpu," stāsta izstādes kuratore Elīna Ģibiete. "Izstādes ekspozīcija ir stāsts par cilvēka atrašanās vietu dažādās laika dimensijās, piedāvājot katra mākslinieka personīgo skatījumu, vienlaikus esot dialogā vienam ar otru. Vienlaicīgā atrašanās atsevišķi un kopā apliecina cilvēces esības trauslo robežu starp personisko un kolektīvo, uzdodot arvien vairāk jautājumu par vēlamā attiecībām ar esošo."

Izstāde "Nākotnes gravitācija" ilustrē nākotnes mākslu un tās lomu nākotnē Latvijas jauno mākslinieku skatījumā un ir daļa no Latvijas Mākslas akadēmijas simtgadei veltītā projekta "Nākotnes māksla / nākotnes zīmes", kurš Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas valsts simtgades laikā iniciē jaunās mākslas nākotnes redzējuma dimensiju. Apmaiņas programmas mērķis ir iedvesmot māksliniekus radīt nākotnes vīzijas un ar tām dalīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!