Foto: AP/Scanpix
Tiesas process Apvienotās Karalistes Augstākajā tiesā atklājis iepriekš nezināmas detaļas par 2015. gadā pārdoto franču postimpresionista Pola Gogēna gleznu "Nafea Faa Ipoipo?" ("Kad tu mani precēsi?"), kas tika novērtēta kā dārgākais jebkad pārdotais mākslas darbs, proti, par 300 miljoniem ASV dolāru.

Taču tiesas process, kuru uzsācis par izsoļu pasaules Miku Džegeru dēvētais mākslas impresārijs Saimons de Purī (Simon de Pury), izgaismojis jaunus faktus par darījumu, tai skaitā gadiem ilgušās pārrunas un īsto pārdošanas cenu – 210 miljoni ASV dolāru, nevis 300 miljoni, kā tika paziņots, vēsta ārvalstu mediji.

Tiesas process uzsākts par 10 miljonu ASV dolāru komisijas maksu, kuru de Purī un viņa sieva Mikaēla neesot saņēmuši mutiskas vienošanās ietvaros, palīdzot vienoties par mākslas darba pārdošanas cenu. De Purī sarunās piedalījās kā starpnieks starp šveiciešu kolekcionāru Rūdolfu Stekelīnu un bijušo izsoļu nama "Christie's" ekspertu Gaju Benetu – Kataras karaliskās ģimenes pārstāvi mākslas darījumos.

Tādējādi par pasaules dārgāko gleznu atkal varētu kļūt Pola Sezāna "Kāršu spēlmaņi", kas 2012. gadā tika pārdota par 250 miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!