Starptautisks gaisa balonu festivāls "LMT kauss 2000" ar vairāk nekā 20 balonu piedalīšanos no visas pasaules no 22. līdz 25.jūnijam notiks Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā, otrdien preses konferencē informēja pasākuma rīkotāji.
"Festivāla mērķis ir pievērst uzmanību gaisa kuģošanai un arī pievērst uzmanību Pedvāles skaistajai dabai," sacīja festivāla direktore un Latvijas gaisa balonu sporta galvenā tiesnese Kristīne Vēvere.

Pasākuma tēls ir dzeltens jāņtārpiņš, jo tas simbolizē Jāņu nakti, un jāņtārpiņu gaismu varēšot redzēt naktī Pedvālē. Pasākumā tiks svinēti arī Jāņi.

Pirmo reizi Baltijas valstu gaisa kuģošanas vēsturē notiek kopīgas sacensības Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pedvāles festivāls pievienosies gadskārtējam "Baltijas kausam". Latvijā notiekošais pasākums būs "Baltic Grand Prix 2000" otrais posms. Pirmais posms notiks Lietuvā, bet trešais - Igaunijā.

Festivālu iecerēts izvērst par svētkiem visai ģimenei ar plašu izklaides programmu pieaugušajiem un bērniem. Pasākumā uzstāsies Latvijā populāras mūzikas grupas, būs dažādas atrakcijas, kā arī būs ierīkota telšu pilsētiņa.

Šobrīd Latvijā ir septiņi gaisa baloni un seši piloti. Savukārt festivāla direktore gatavojas kļūt par pirmo gaisa balona piloti sievieti Latvijā. Iecerēts, ka Pedvālē Vēvere veiks savu pirmo lidojumu kā pilntiesīga pilote.

Lietuvā ir 30 gaisa balonu, bet viskūtrākie lidotāji esot igauņi - viņiem ir tikai četri baloni.

Lai varētu notikt lidojums ar gaisa balonu, nedrīkst būt nokrišņi, vēja ātrums nedrīkst pārsniegt 5 - 7 metrus sekundē, turklāt balonu lidojumi tiek veikti agri no rīta vai vēlu vakarā. Dienā, saulei nevienmērīgi sasildot zemi, veidojas vertikālas gaisa strāvas, kas balonam ir bīstamas, vēstīja Vēvere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!