Šonedēļ un nākamnedēļ Cēsīs un Rīgā notiek rakstnieka, ārsta un publicista Mirvalda Birzes jubilejai veltīti piemiņas pasākumi, informēja Cēsu pilsētas domes galvenā speciāliste kultūras jautājumos Ieva Praznicāne.
Piemiņas pasākumu kulminācija būs 30.martā, kad Cēsu kultūras centrā notiks rakstniekam veltīts literāri muzikāls sarīkojums, kas vienlaicīgi būs arī divu grāmatu atvēršanas svētki - tiks atvērts Miervalda Birzes nenopietno stāstu krājums "Joki mazi" un literatūrzinātnieces Ingrīdas Sokolovas grāmata "Miervaldis Birze. Mozaīka".

Praznicāne atzīmēja, ka 30.martā tiks apbalvoti arī kultūras atbalsta fonda "Klēts" izsludinātā skolēnu darbu konkursa "Miervaldis Birze un viņa daiļrade manā skatījumā" uzvarētāji. 30.martā Cēsu vēstures un mākslas muzejā būs vērojamā arī literāta dzīvei un daiļradei veltīta izstāde.

"Birze Cēsīm ir vairāk nekā tikai rakstnieks un ārsts, viņš bija arī aktīvs kultūras darbinieks, kurš bija klāt katrā pilsētas kultūras dzīvei svarīgā norisē, ar savu aso publicista spalvu aprakstot tā laika notikumus," sacīja Praznicāne.

Miervaldis Birze (īstajā uzvārdā Bērziņš) dzimis 1921.gada 21.martā Rūjienā, miris 2000.gada 6.jūnijā Cēsīs. Birze pēc izglītības bija ārsts, 1949.gadā beidzis Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāti un sācis strādāt par plaušu slimību ārstu Tuberkulozes sanatorijā Cēsīs. Bet pirms tam, no 1943. līdz 1945.gadam, Birze izgāja mokpilno ieslodzītā ceļu koncentrācijas nometnēs Salaspilī un Buhenvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!