No šī gada 17. septembra līdz 11. oktobrim Mūkusalas Mākslas salonā, Rīgā, norisināsies ceturtā "Artishok Biennāle" (AB) ar nosaukumu "A+B=AB14", Latvijas galvaspilsētai pirmo reizi kļūstot par izstādes mājvietu ārpus Igaunijas teritorijas, vēsta organizatori.

AB formāta kodolu veido desmit mākslinieki, kuru uzdevums ir radīt jaunus, iepriekš publiski neizstādītus darbus, un desmit kritiķi, kas reflektēs par izstādīto lakoniskos komentāros. Kritiķu veikums tiks eksponēts līdzās jaunizveidotajiem darbiem.

AB mērķis ir aktualizēt un stimulēt radošās un kritikās domāšanas sinerģiju. Mākslinieks, galerists un viens no žurnāla "Artforum" redakcijas locekļiem Džons Kelsijs (John Kelsey) raksta, ka mūsdienu kritiķis ir izvēlējies kļūt par skribentu vai tā saucamo kūku cepēju, saglabājot saites ar jau novecojušām sociālām vērtībām.

Kā potenciālo izeju no noslēgtā apļa Kelsijs iesaka rast jaunu kritisko distanci vai samierināties ar faktu, ka tā ir neizbēgami zaudēta. Ja kritiķiem izdosies atrast šo distanci, kritika kā disciplīna atgriezīsies, tikai jau pavisam citā veidolā (Joan Kelsey. "Rich Texts: Selected Writing for Art". 2012).

AB veidotāji, saredzot problēmas, kas pastāv tā saucamajā vecajā kritikā un ņemot vērā Kelsija idejas, cenšas sekot līdzīgai domai, meklējot jauno mākslas kritikas pozīciju. Ievietojot kritiķi vienotā telpā ar mākslinieku, projekta rīkotāji cenšas pārvarēt tradicionālo laiktelpas plaisu, kas mēdz pastāvēt starp šo divu profesiju praktizētājiem.

Ceturtajā AB piedalās sekojoši kuratoru izvēlēti mākslinieki no Igaunijas - Kristi Kongi, Laura Kūska (Laura Kuusk), Jass Kaselāns (Jass Kaselaan), Martiini un Margus Tamms (Margus Tamm), bet no Latvijas - Kristīne Alksne, Jana Briķe, Krisš Salmanis, Arturs Bērziņš un Ivars Grāvlejs.

Savukārt mākslas kritiķu plejādi no Igaunijas pārstāv - Tanels Randers (Tanel Rander), andreas w, Pēteris Talvistu (Peter Talvistu), Mari Kartau un Elena Šmakova, bet no Latvijas: Maija Rudovska, Jānis Taurens, Valts Miķelsons, Pauls Bankovskis, Anna Salmane.

2014. gada AB kuratori ir Šelda Puķīte (LV) un Indreks Grigors (EST), bet biennāles dizaina autors ir Kristians Brekte (LV).

AB programma tiks atklāta 17. septembrī, kad tiks izstādīts pirmais no desmit mākslas darbiem kopā ar desmit par konkrēto tēmu veidotiem kritiķu komentāriem. Programma turpināsies desmit dienas pēc kārtas, ik dienas atklājot viena mākslinieka darbu un tam veltītās mākslas kritiķu refleksijas. Katru dienu līdz ar jauna mākslas darba prezentāciju, vakars tiks noslēgts sarunā ar kādu no pasākumā iesaistītajiem dalībniekiem.

Pilnā apjomā - ar visiem biennāles laikā radītajiem mākslas darbiem un kuratoru atlasītiem kritiķu tekstiem - izstāde būs pieejama apmeklētājiem vienu nedēļu - no 27. septembra līdz 11.oktobrim.

Atklāšanu programma:

17. septembris, trešdiena

18:00 Kriša Salmaņa skaņas instalācijas "Oda priekam (Veltījums Eiropas himnai)" un Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas darbu atklāšana

18.30 Saruna ar kritiķi. Pēteri Talvistu (EST) intervē žurnāla "Kunst.ee" galvenais redaktors Andreas Trosseks (Andreas Trossek)


18. septembris, ceturtdiena

18:00 Margusa Tamma instalācijas "YOU&ME" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Anna Salmane (LV)


19. septembris, piektdiena

18:00 Artura Bērziņa instalācijas ar instrukciju "bez nosaukuma (grāmata)" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Mari Kartau (EST) intervē iknedēļas kultūras avīzes "Sirp" mākslas sadaļas redaktore Rēta Varblane (Reet Varblane)


20. septembris, sestdiena

18:00 Kristi Kongi gleznu sērijas un instalācijas "Spožā gaisma" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Jānis Taurens (LV)


21. septembris, svētdiena

18:00 Janas Briķes video darba "Diena, kad apstājās laiks" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Elenu Šmakovu (EST) intervē mākslas kritikas platformas "Artishok" padomes pārstāve Līsa Kaljula (Liisa Kaljula)


22. septembris, pirmdiena

18:00 Lauras Kūskas fotogrāfiju sēriju "Vēstule" un "Svece" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Maija Rudovska (LV)


23. septembris, otrdiena

18:00 Ivara Grāvleja darba "Bez nosaukuma" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. andreas w (EST) intervē žurnāla "Estonian Art" galvenā redaktore Līna Sīb (Liina Siib)


24. septembris, trešdiena

18:00 Jasa Kaselāna skulptūras atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Pauls Bankovskis (LV)


25. septembris, ceturtdiena

18:00 Kristīnes Alksnes kolāžu sērijas "Nerealizētie projekti" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Tanelu Randeru (EST) intervē radio raidījuma "Mākslas Ministrija" redaktors Indreks Grigors


26. septembris, piektdiena

18:00 Martiini darba "Skats2" atklāšana

18:30 Saruna ar kritiķi. Valts Miķelsons (LV)

Par ceturtās AB norises vietu ir izvēlēts Mūkusalas Mākslas salons. Tā kā šā gada biennāles mājvieta ir arī lielas Latvijas mākslas kolekcijas privāta krātuve, izstādē līdzās jaunradītajiem darbiem būs iespējams apskatīt desmit atlasītas vienības no kolekcijas, katram kritiķim pa vienai atsevišķa komentāra veidošanai. Mākslas darbus kuratori ir atlasījuši, domājot par katru kritiķi un viņa radošo darbību individuāli.

Kritiķu un Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas darbu pāri:

  • Pēteris Talvistu (EST) = Kristaps Ģelzis. Kreisais krasts. 2007
  • Anna Salmane (LV) = Reinis Hofmanis. Foto no sērijas "Sale". 2010
  • Mari Kartau (EST) = Otto Zitmanis. Kā mīl latvieši. 2011
  • Jānis Taurens (LV) = Reinholds Kasparsons. Mazais šahists. 1936
  • Elena Šmakova (EST) = Harijs Brants. Konfekšu ēdāja. 2012
  • Maija Rudovska (LV) = Ēriks Apaļais. Vārdi Vārdi. 2011
  • andreas w (EST) = Visvaldis Ziediņš. Kurpe ar bišu vaska šūnām. Bez datējuma
  • Pauls Bankovskis (LV) = Kārlis Vītols. Eirobeibes nolaupīšana. 2010
  • Tanels Randers (EST) = Kārlis Hūns. Ainava ar mazo makšķernieku. 1876
  • Valts Miķelsons (LV) = Valdis Krēsliņš. Laikmeta liecība. 2010

Ideja par AB kā jaunu izstādes formātu dzima Igaunijā. Pirmās trīs izstādes notika Tallinā un Tartu, iesaistot Igaunijas māksliniekus un kritiķus, kā arī atsevišķus kritiķus no ārvalstīm. Šobrīd biennāle ir kļuvusi par Latvijas un Igaunijas sadarbības projektu, iesaistot dalībniekus no abām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!