Foto: AFI
Arī piekto starptautisko Baltijas baleta festivālu "No klasikas līdz avangardam" 26.aprīlī atklās Rīgas dzelzceļa stacijā, tāpat kā pērn.
Par festivāla norisi un māksliniekiem piektdien presi informēja festivāla galvenā iniciatore un organizētāja balerīna Lita Beiris.

"Tā ir laba iespēja skatītājiem salīdzināt klasisko un perfektu augstas klases moderno deju," par festivālu teica balerīna.

Šogad festivāla patrons ir Rīgas mērs Andris Bērziņš, kurš piektdien pauda prieku, ka "šī ļoti elitārā māksla iznākusi tautā".

Īpaši viesi ir pasaulē slavena zviedru baleta deju kompānija "Cullbergballet", kas ir viens no modernā baleta celmlaužiem pasaulē.

Latvijā viņi pasniegs klasisko baletu "Žizele" jaunā, modernā baleta manierē. "Tas ir ļoti interesants un aizraujošs balets," sacīja Beiris.

Šoreiz piedalīsies vēl trīs ārzemju deju grupas, bet kulminācija sagaidāma galā koncertā 30.aprīlī, kura īpašos viesus festivāla organizētāji pagaidām tur noslēpumā.

Taču zināms, ka tās būs baleta zvaigznes no Amerikas - Rasta Tomass, Austrijas, Anglijas Nacionālā baleta, Maskavas Lielā teātra, Jo Stromgrēna Dejas kompānijas no Norvēģijas, Milānas "La Scala", Vīnes operas baleta zvaigznes un citi.

Festivāla atklāšanas ceremonija otro gadu pēc kārtas notiks 26.aprīlī Rīgas dzelzceļa stacijā, bet vakarā Dailes teātrī varēs iepazīties ar Berlīnes dejas kompānijas "Rubato" izrādi "Šī nav mīlas dziesma". Šajā dienā festivāla organizētāji cer atklāt arī leģendārās latviešu primabalerīnas Veltas Vilciņas pieminekli Pirmajos Meža kapos.

27.aprīlī muzikālajā centrā "Vernisāža" notiks izstādes "Ekspresija" atklāšana. Tā reizē būs arī jaunās centra izstāžu zāles atklāšana. Vakarā šajās telpās notiks Londonas Džeza mūzikas un dejas kompānijas "Bullies Ballerinas" izrāde "Basās un neprātīgās kājas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!