Foto: Ausma Šmite "Zilā sirds"
Lietuvā, Šauļu Universitātes mākslas galerijā, 16. martā tiks atklāta biedrības "Grafikas kamera" mākslinieku izstāde "Nemiers", portālu "Delfi" informē biedrības pārstāvji.

Izstādē piedalīsies dažādu paaudžu mākslinieki: Imants Krepics, Gunārs Krollis, Valentīns Daņiļenko, Inese Lieckalniņa, Mārīte Kluša, Agnese Kurzemniece, Kate Seržāne, Ausma Šmite, Sergejs Koļečenko, Lāsma Pujāte, Ieva Nagliņa, Maija Mackus, Larisa Šellare, Klāra Grundšteine un Sabīne Vekmane. Izstādes kuratore – Eva Rotčenkova. Izstādes projekta vadītāja Lāsma Pujāte.

Biedrības "Grafikas kamera" mākslinieku un Šauļu Universitātes mākslas katedras starpā kopš 2015. gada izveidojusies sadarbība. Lai to stiprinātu, "Grafikas kameras" mākslinieki tika uzaicināti veidot izstādi. Tās pamatā galvenokārt būs litogrāfijas tehnikā tapuši darbi, lai gan pārstāvētas tiks arī citas grafikas tehnikas - mecotinta, zīmējums, linogriezums.

Šauļu Universitātes galerijā tiks atklāta vairāku biedrības "Grafikas kamera" mākslinieku kopizstāde, kuras nosaukums "Nemiers" zināmā mērā simbolizē gan mūsdienu cilvēka trauksmaino noskaņojumu, gan filozofiski traktējamo mākslinieka radošā procesa dzinuli.

""Nemiers" kā dzinulis, kas var būt gan pozitīvi, gan negatīvi tendēts. Radošais nemiers liek domāt, kustēties un radīt vizuālās mākslas darbus, mūziku, dzeju utt. Tas liek meklēt atbildes un neatslāpt līdz sasniegts kārotais miers. Sirdsmiers. Pēc atslābuma atkal rodas jauns nemiers. Jauns dzinulis, kas mudina tiekties pēc jaunām virsotnēm un realizēt jaunas idejas. Tie ir mūžīgās pulsācijas un dzīvības uzturēšanas priekšnosacījumi. Kosmiskais dzīvības likums - Visuma elpošana. Miers, kas mijas ar nemieru. Enerģijas pulsācija rada vibrāciju gan ķermenī, gan prātā," izstādes nosaukumu skaidro tās veidotāji.

2015. gadā aizsākās biedrības "Grafikas kamera" un Šauļu universitātes mākslas katedras sadarbība. Lāsma Pujāte un Kate Seržāne tika uzaicinātas uz Šauļiem, kur mākslas nodaļas vadītājs Vaidotas Janulis iepazīstināja ar grafikas nodaļu, tās tehniskajām iespējām. Tā kā Šauļos nebija iespēja apgūt litogrāfijas tehniku, biedrības pārstāves reprezentēja "Grafikas kameras" darbnīcas iespējas, dodot iespēju Šauļu universitātes mākslas studentiem iemēģināt roku litogrāfijas tehnikā. Šī sadrbība turpinās arī citos aspektos - notikušas Latvijas mākslinieku izstādes Šauļos, kā arī šauļu mākslinieki piedalījušies biedrības "Grafikas kamera" rīkotajās izstādēs Latvijā. Lietuvas un Latvijas mākslinieki piedalījušies kopīgos grafikas plenēros, simpozijos.

Izstāde Šauļos būs aplūkojama līdz 29. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!