Šogad paredzētie Latvijas Skolu jaunatnes 8. dziesmu un deju svētki atšķirsies no iepriekšējiem ar netradicionālu repertuāra ievirzi, kā arī ar vizuālās un lietišķās mākslas darbu izstādēm, teātru izrādēm un modes deju koncertiem svētku ietvaros.
Turklāt tiem paralēli šogad Jūrmalā notiks Baltijas jūras valstu jaunatnes festivāls, pirmdien preses konferencē paziņoja svētku organizētāji.

Mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs Raimonds Pauls sacīja, ka repertuārā iekļauta pasaules tautu mūzika, kā arī Zigmāra Liepiņa un Māras Zālītes dziesmu cikls "Teika" pirmatskaņojums, kas ir "mūsdienīgs un sarežģīts".

Svētkos piedalīsies 36 000 jauniešu, kaut gan gatavojušies vairāk nekā 60 000, informēja svētku izpilddirektors Ringolds Beinarovičs. Svētku organizatori atzina, ka koru un dejotāju vēlēšanās piedalīties koncertos ir pārāk liela un tāpēc bija jāveic atlase.

Svētkus daļēji finansēja valsts - organizatoriskiem mērķiem tika atvēlēti 320 000 latu, kas ir "stipri mazāk, nekā pieaugušo dziesmu svētkiem, kuros piedalās tikpat daudz cilvēku", pastāstīja Beinarovičs.

Dalībnieku nonākšanu Rīgā finansē pašvaldības, pārējie līdzekļi tika gaidīti no mecenātiem, bet "prognozes nav piepildījušās". "Ja pirks koncertu biļetes, tad mēs iziesim pa nullēm," sacīja Beinarovičs. Biļetes maksās no viena līdz pieciem latiem.

28.jūnijā plānota svētku atklāšana Daugavmalā, 11.novembra krastmalā, kur piedalīsies visi festivāla dalībnieki, ka arī visi viesi, atklāšana noslēgsies ar svētku uguņošana.

2.jūlijā no rīta notiks visu dalībnieku svētku gājiens no Doma laukuma līdz Brīvības piemineklim, pie kura noliks ziedus - no ziediem tiks izveidota Latvijas karte, pastāstīja svētku gājiena darba grupas vadītāja Mudīte Kalniņa. Gājiens turpināsies pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim, kur uz speciālās skatuves katrs rajons prezentēs sevi ar dziesmu, deju vai citādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!