Foto: AFP/Scanpix
Kāda nezināma mākslinieka radīta glezna, kas pirms 25 gadiem tika pārdota vienā no Spānijas antīko lietu veikaliem par 150 eiro, izrādās, ir Salvadora Dalī pirmais sirreālisma stilā ieturētais darbs, kuru viņš radījis, kad bijis 17 gadus vecs.

Kā vēsta ārvalstu mediji, mākslas zinātnieks Tomo L'Amo iegādājies šo gleznu 1988. gadā kādā antikvariātā Žironā. Glezna, kurā attēlots eņģeļu lidojums virs vulkāna, izmaksājusi viņam 25 000 Spānijas pesetu (150 eiro).

Mākslas mīļotājs uzreiz pamanījis, ka viņam ir darīšana ar Dalī darbu, tomēr, lai šīs aizdomas apstiprinātu, tika veiktas dažādas sarežģītas un laikietilpīgas ekspertīzes.

Lai arī gleznu "The Intrautirine Birth of Salvador Dali" ("Salvadora Dalī intravaginālā dzimšana") parakstījis pats mākslinieks, kā arī uz tās bijis īss vēstījums, tos parasti attiecinājuši uz kādu nezināmu mākslinieku datuma dēļ - uz gleznas rakstīts "1896. gads", bet Dalī piedzima vien pēc astoņiem gadiem.

Tomēr pēc pētījumiem - infrasarkanās fotogrāfijas, rentgena un citām izgaismošanām, eksperti secinājuši, ka šo gleznu radījis tieši Dalī 1921. gadā, kad bijis 17 gadus vecs.

Tiek vēstīts, ka L'Amo aprīlī vērtīgo gleznu pārdevis, tomēr pārdošanas cena un pircēja vārds netiek atklāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!