Foto: Kinofotofonodokumentu arhīvs, 1. f., 7239N.l.

Izcilais latviešu tēlnieks Teodors Zaļkalns – viens no Latvijas nacionālās tēlniecības skolas pamatlicējiem – dzimis 1876. gada 30. novembrī Allažu pagastā, tādēļ šogad svinama mākslinieka 140 gadu jubileja. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties fotodokumentos, kuros redzams pazīstamais tēlnieks.

Zaļkalns Mācījies Allažu draudzes skolā un Rīgas pilsētas reālskolā, 1893. gadā iestājās Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā Pēterburgā Dekoratīvās glezniecībā un grafikas nodaļā, kuru 1899. gadā beidza ar izcilību. 1899. gadā studijas turpināja Minhenē un Parīzē, kur sastapies ar franču tēlnieku Ogistu Rodēnu, nolēma kļūt par tēlnieku, vēsta Latvijas Nacionālais arhīvs. Pēc studijām un darba Pēterburgā un Itālijā 1920. gadā atgriezies Latvijā.

Pirmie Zaļkalna darbi bija figurāli veidojumi. Veidojis vairākus metrus lielu cūkas skulptūru – Latvijas bekona simbolu, kuru 1937.gadā bija paredzēts uzstādīt Centrālajā tirgū. Veidojis kapa pieminekļus – komponistam Emilam Dārziņam (1913), dzejniekam Jānim Porukam (1930) Meža kapos, dzejniekam Fricim Bārdam (1933) Umurgas kapos, kā arī dažādus citus pieminekļus.

Zaļkalns izveidoja mākslinieku biedrību "Sadarbs". Zaļkalns bija viens no pirmajiem profesionālajiem latviešu tēlniekiem, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un Tēlniecības katedras vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!