2002. gada 21. oktobrī latviešu dzejniekam un publicistam Andrejam Eglītim apritēja 90 gadi. Šajā laikā “Apgādā “Valters un Rapa”” klajā nācis A. Eglīša Rakstu 1.sējums, kurā lasītājam dota vienreizēja iespēja iepazīties ar dzejnieka daiļradi laika posmā no 1934. līdz 1941. gadam, kad veidojās un nostiprinājās dzejnieka estētiskie uzskati un poētiskais rokraksts.
1.sējumā iekļauti pirmie trīs par bibliogrāfiskiem retumiem kļuvušie A.Eglīša dzejoļu krājumi “Kristus un mīla” (1934), “Zelta vālodze”, “Varavīksna” (abi 1939), kā arī līdz šim plašākam lokam mazpazīstamais romāns “Klusā cīņa” (publicēts žurnālā “Magazīna”, 1936) un raksti periodikā. Sējumā lasāma Dz. Vārdaunes apcere par A.Eglīša dzīvi un daiļradi, bet tā noslēguma daļā ievietoti dzejoļu, romāna un rakstu zinātniski komentāri.

A.Eglīša mūža gājums un dzeja, būdami cieši saistīti, faktiski ir poētiskā formā rakstīta latvju tautas 20.gs. vēsture, bet reliģiskā un mīlas lirika uzbur ļoti trauslu un dziļi personisku pasauli, kura, līdzīgi dzejai sākas tur, kur ierastās vārdu iespējas tā arī neaizsniedzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!