Foto: Publicitātes attēli

Februāra sākumā izdevniecība "Mansards" izdevusi divas prozas grāmatas - Dainas Tabūnas debijas stāstu krājumu "Pirmā Reize" un čehu rakstnieka Josefa Škvorecka romānu "Cilvēka dvēseles inženiera stāsts".

Daina Tabūna dzimusi 1985. gadā Rīgā. Kopš 2000. gada publicējusi stāstus preses izdevumos "Luna", "Karogs", "Kultūras Forums", "Kultūras Diena", "Latvju Teksti", portālā "Satori". Absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju Teātra, kino un TV dramaturģijas specialitātē. Strādājusi televīzijā, reklāmas aģentūrā, bērnu un jauniešu centrā, operā, teātrī.

"Kā sagatavoties lielajai dzīvei, ja regulāri jāpiedzīvo jaunas un neierastas lietas? Dainas Tabūnas stāstu varones cīnās godam, taču dzīvei padomā vienmēr ir kāds jauns pārsteigums, un pēkšņi nekas vairs nav kā agrāk," stāsta izdevniecības pārstāvji.

Savukārt "Cilvēka dvēseles inženiera stāsts" (Příběh inženýra lidských duší, 1977) ir daudzslāņains un sižetiski blīvs komiskas ievirzes romāns, kas izseko Kanādā dzīvojoša čehu emigranta Danija Smiržicka dzīvesstāstam, piedzīvojumiem un dažādām cilvēciskajām saskarsmēm, vēsta izdevniecība.

Romāna sākumā Smiržickis, kurš patiesībā ir autors pats, ir amerikāņu literatūras profesors kādā Toronto koledžā. Cenzdamies saprasties ar saviem jaunajiem studentiem un čehu slepenpolicijas vajāts, Danijs brīvi klejo starp pagātni un tagadni, pieņemdams ikvienu identitāti, kuru izvēlas pats vai kuru viņam uzspiež Vēsture.

Piedzīvojumiem un raibām epizodēm bagāts, komisks un literāras erudīcijas piesātināts, "Cilvēka dvēseles inženiera stāsts" pilnībā attaisno tam autora piešķirto apakšvirsrakstu "Seno dienu enterteinments par dzīvi, sievietēm, likteni, sapņošanu, strādnieku šķiru, ziņotājiem, mīlestību un nāvi", grāmatu raksturo izdevniecības pārstāvji.

Romānu no čehu valodas tulkojis Jānis Krastiņš.

Josefs Škvoreckis (1924–2012) ir čehu rakstnieks un izdevējs, kurš pusi dzīves pavadījis Kanādā, uz kurieni emigrēja 1969. gadā pēc "Prāgas pavasara" apspiešanas. 1980. gadā Škvoreckis apbalvots ar Noištates starptautisko balvu literatūrā.

Kopā ar sievu Zdenu Salivarovu viņš komunistiskā režīma laikā ilgstoši atbalstījis čehu rakstniekus-disidentus, Kanādā nodibinot izdevniecību '68 Publishers. Škvorecka daudzšķautņaino daiļradi raksturo neiecietība pret totalitārismu un apspiešanu, trimdinieka pieredze un džeza brīnums. Tas visnotaļ izpaužas arī citos viņa darbos, tostarp romānā "Lieliskā sezona", ko arī izdos apgāds "Mansards".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!