Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
25. oktobrī 90. jubileju nosvinēja rakstnieks un dramaturgs Harijs Gulbis. Par godu literāta dzimšanas dienai Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties dramaturga mūžā caur arhīva fotodokumentu prizmu.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, rakstnieks un dramaturgs Harijs Gulbis dzimis 1926. gada 25. oktobrī Dobelē, Annenieku pamatskolā. Izglītību ieguvis Tumes pamatskolā un Otrā pasaules kara laikā Tukuma vidusskolā un Tukuma mūzikas skolā, kur apguvis vijoļspēli. Augstāko izglītību topošais literāts ieguvis neklātienes studijās Latvijas Valsts Universitātes Filoloģijas fakultātē, ko absolvējis 1952. gadā. Jau kopš studiju gadiem Harijs Gulbis strādājis par skolotāju un mācību pārzini, pilnībā pievēršoties rakstniecībai kopš 1967. gada.

Rakstnieka pirmais stāsts "Bombejas meitene" 1957. gadā publicēts žurnālā "Zvaigzne", bet ar pirmo lugu "Vecīši" autors 1958. gadā piedalījies lugu konkursā, 1959. gadā tā arī iestudēta Ventspils Tautas teātrī, tomēr kā Harija Gulbja pazīstamākie darbi minamas lugas "Aijā žūžū, bērns kā lācis" (1968) un "Cīrulīši" (1975), pēc kuras motīviem uzņemta arī tāda paša nosaukuma filma (1980.g., režisors Oļģerts Dunkers).

Autora spalvai pieder arī vairāki romāni: "Pieneņu laiks" (1976), "Doņuleja" (1983), "Degoši debesu akmentiņi" (1998) un "Brīnišķīgā dzīve" (2010). Par savu literāro darbību Harijs Gulbis ieguvis arī Andreja Pumpura, Andreja Upīša un Eduarda Veidenbauma prēmijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!