Foto: Aiga Rēdmane. Rakstniece Nora Ikstena
Amerikas Savienoto Valstu Kongresa bibliotēkā Vašingtonā 5. aprīlī notiks latviešu rakstnieku darbu lasījumi, portālu "Delfi" informēja žurnāla "Domuzīme" galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa.

Lasījumu un tai sekojošu sarunu vadīs Pensilvānijas Valsts universitātes pasniedzējs un radio un izdevniecības "Trafika Europe" direktors, amerikāņu dzejnieks Endrjū Singers (Andrew Singer).

Latviju pārstāvēs dzejnieks un tulkotājs Juris Kronbergs, dzejniece Liāna Langa, proziste Nora Ikstena, tulkotāja un dzejniece Margita Gailīte, visiem četriem autoriem darbi publicēti periodikā un grāmatās angļu valodā. Viņu darbi novērtēti ar atzinības balvām Latvijā.

Pasākumu "Latviešu literatūra attīstībā" (Latvian Literature on the Verge) rīko ASV Kongresa bibliotēkas Eiropas nodaļa. Tas notiks Tomasa Džefersona ēkā, prestižajā un greznajā Eiropas lasītavā.

Foto: Publicitātes foto
Ievadvārdus teiks Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns. Juris Kronbergs un Liāna Langa lasīs savu dzeju, Nora Ikstena – fragmentus no jaunākā romāna "Mātes piens" latviešu valodā. Margita Gailīte – atdzejojumus un tulkojumu angļu valodā. "Mātes piena" lasījumā angliski piedalīsies arī amerikāņu dzejniece Dž.S. Toda (J.C. Todd).

Rakstniece Nora Ikstena uzskata, ka mūsdienu latviešu prozas un dzejas tulkojumi ASV un Kanādā ir pavēruši jaunu telpu un iespējas nacionālajai literatūrai: "Latviešu autori tiek ievēroti un novērtēti milzīgas konkurences apstākļos. Aicinājums latviešu rakstniekiem lasīt savus darbus ASV Kongresa bibliotēkā ir atzinības, goda un cieņas zīme latviešu literatūrai un Latvijai kopumā."

Savukārt dzejnieks Juris Kronbergs apliecina, ka priecājas par iespēju ar lasījumiem atgriezties ASV galvaspilsētā. Viņaprāt, latviešu rakstnieku uzdevums ir atgādināt, ka Rīga Mičiganā nav vienīgā Rīga pasaulē.

Šo pasākumu ASV Kongresa bibliotēkā īsteno Nacionālās rakstniecības atbalsta fonds sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!