Foto: RIA Novosti/Scanpix
Spānijas Nacionālajā bibliotēkā atrasts izcilā spāņu dramaturga Lopes de Vegas lugas manuskripts, kas tika uzskatīts par nozaudētu pirms 400 gadiem, vēsta bibliotēkas mājas lapa.

Lugas "Sievietes un kalpi" ("Mujeres y criados") manuskriptu atrada Sirakūzu universitātes profesors Alehando Garsija Reidijs. Luga ir veidota tā sauktās "pilsētas komēdijas" stilā un stāsta par divām Madridē dzīvojošām māsām, viņu līgavaiņiem un kalpiem.

Manuskripts bibliotēkā glabājies kopš 1886. gada, kad nonācis tajā no hercoga Osunas arhīviem. Līdz šim dokumentu, kas datēts ar 1631. gadu, nesaistīja ar Lopes vārdu. Pētnieki norāda, ka dokuments veidots kā saraksts, ko, visticamāk, radījis pazīstamais XVII gadsimta uzņēmējs Pedro Valdess. Pašas lugas rašanās tiek datēta ar 1613. - 1614. gadu, izanalizējot izmantotos izteiksmes līdzekļus.

Luga pieminēta paša dramaturga izdotajā romānā "Svētceļnieks savā dzimtenē", kas izdots 1618. gadā. Tam ir pievienots de Vegas lugu saraksts, kurā iekļauta arī "Sievietes un kalpi". Taču nevienā lugu krājumā ne viņa dzīves laikā, ne pēc viņa nāves tā nav tikusi publicēta, līdz ar to tika uzskatīta par pazudušu.

Tuvākajā laikā bibliotēka savā mājas lapā gatavojas publiskot pilnu lugas tekstu, kā arī izdot to drukātā izdevumā. Jau šā gada rudenī teātra trupa "Funacion Siglo de Oro", kas specializējas tā sauktā spāņu Zelta laikmeta lugu uzvešanā, šo lugu izrādīs uz skatuves.

Spāņu dramaturgam un dzejniekam Lopem de Vegam (1562 - 1635) tiek piedēvēti vairāk kā divi tūkstoši lugu, taču līdz mūsdienām nonākuši tikai 425 darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!