Foto: DELFI
"Septiņas stundas cīņas un izmisuma, kas ilgst mūžu" (David Morrell, "Creepers").
Viņi ir "ložņas" – pilsētu pētnieki, kurus aizrauj pamestu ēku, pazemes tuneļu un mirušu noslēpumu izmeklēšana. Piecu domubiedru grupai pievienojas reportieris Frenks, lai par šo stipri nelikumīgo nodarbošanos rakstītu "New York Times". Taču jau drīz pēc iekļūšanas žurku apsēstā tunelī viņiem nākas piedzīvot ilgas stundas cīņas un izmisuma, kas līdzvērtīgas mūžam. Laika postītajā vietā slēpjas kas tāds, kam neviens no viņiem nav bijis gatavs.

"Lasot Morelu, neatstāj sajūta, ka esi uz kraujas malas" (Maikls Konelijs)

Spriedzes un action žanra lielmeistars Deivids Morels sava romāna septiņās stundās izcili sakausējis vairāk nekā gadsimtu ilgušu vēstures, nežēlības un cilvēcīga posta kvintesenci. Grāmatā ir autobiogrāfiski elementi, un visskaudrāk viņš runā par vientulību vēstures tecējumā, par cilvēka spēju saglabāt cilvēcību visekstremālākajos apstākļos.

Grāmatas pēcvārdā, autora piezīmēs Morels raksta: "Kad mans piecpadsmit gadus vecais dēls Metjū mira ar kaulu vēzi, viņa pats skumjākais paziņojums skanēja tā: 'Neviens mani neatcerēsies.' Memento mori. Varbūt tā ir pilsētu pētniecības jēga. Varbūt aizraušanās ar pagātni ir vēl viena cerība, ka no mums kaut kas saglabāsies, ka pēc gadiem kāds pētīs vietu, kur esam dzīvojuši, un sajutīs mūsu klātbūtni".

Morels ir spriedzes žanra atzītākais autors gan romānu, gan ekranizēto darbu ziņā. Latvijā visvairāk lasītie ir Morela megatrilleri "Akmens brālība", "Rozes brālība", no nesenākiem – romāni "Sargs" un "Uguns derība".

No angļu valodas tulkojis Armīns Voitkāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!