Apgāds “Atēna” laidis klajā Dzintara Soduma Kopotu Rakstu VI sējumu “Dzeja”, kurā publicēti gandrīz visi vairāk nekā 60 gados tapušie dzejoļi, kuri līdz šim bijuši izkaisīti periodikā, kopkrājumos un glabājušies rakstnieka arhīvā. Krājumā ietverti arī četru Tomasa Stērnsa Eliota darbu atdzejojumi –– “Dž. Alfreda Prufroka mīlas dziesma”, “Gerontijs jeb vecis”, “Tukšā zeme” un “Četri kvarteti”. Atlasi veicis pats autors.
Grāmatā lasāmi arī raksti par Dzintara Soduma dzeju – Amandas Aizpurietes “Atteikšanās maigums”, Kārļa Vērdiņa “Dzin, dzin, mīļie...”, kā arī Viestura Vecgrāvja “Dzintars Sodums – pirmais latviešu dzejas modernizētājs pēc Otrā pasaules kara.”

Dzintara Soduma Kopotu Rakstu sastādītāja – Nora Ikstena (atbalstījis Latvijas Kultūras fonds), redaktore – Maima Grīnberga-Preisa (atbalstījusi Latvijas Kultūras ministrija), grāmata izdota ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

“Kopš Soduma debijas kopā ar Veltu Sniķeri un Ojāru Jēgenu kopkrājumā “Trīs autori” (1950) nav izdota neviena viņa dzejas grāmata. Acīmredzot viņa lecīgos, raupjos, skandalozi slavenos dzejoļus visus šos gadus būtu bijis bezcerīgi piedāvāt trimdas tautiešiem, iespējams, arī pašam autoram nav rūpējusi to plašāka pieejamība trimdā un Latvijā. Tāpēc šis rakstu sējums būs pārsteidzošs atklājums visiem, kas vēlas baudīt spēcīgu, neordināru dzeju, un saliks vairākus punktus uz “i” latviešu modernās dzejas vēsturē.” (Kārlis Vērdiņš.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!