Apgādā “Valters un Rapa” klajā nākusi grāmata “Gunārs Bērziņš. Melnā Kaķa bruņinieks”. Šī grāmata ir veltījums izcilajam latviešu karikatūristam Gunāram Bērziņam 75. gadu jubilejā.
Albumā apkopotais materiāls - sākot jau ar padomju lēģerī tapušajiem zīmējumiem, akvareļiem, portretiem, visdažādākā rakstura karikatūrām līdz pat kopā ar satīriķi Valdi Artavu veidotajām laikmeta ainiņām - sniedz vispārēju ieskatu visā mākslinieka radošajā darbībā. Albuma zīmējumus papildina fotogrāfijas un saistoši dienasgrāmatas fragmenti no ģimenes arhīva, kā arī daudzu Gunāra Bērziņa talanta cienītāju, draugu un kolēģu - Imanta Melgaiļa, Arnolda Auziņa, Ērika Oša, Andreja Skaiļa, Valda Artava, Gunāra Cīlīša atmiņas.

Gunāra Bērziņa (1927-1999) jautrās un sirsnīgās karikatūras gadu desmitiem smīdinājušas vairākas latviešu paaudzes. Iemīļotā karikatūru varoņa - melnā kaķa - dēļ saukta par Lielo Kaķu Marķīzu darbus pazīst un tos nevar sajaukt ne ar viena cita autora zīmējumiem. Mākslas zinātniece Aija Nodieva albumā veltījusi māksliniekam šādus vārdus - “Gunārs Bērziņš bija mūsu - parastu cilvēku parastas dzīves hronists, kuram pati daba bija devusi talantu atklāt šīs dzīves ne vienmēr pievilcīgās, taču vai tādēļ mazāk raksturīgās šķautnes”.

Grāmatas atvēršanas svētki 13. martā plkst. 17.00 grāmatu namā “Valters un Rapa”, Aspazijas bulv. 24, Rīgā

Sastādītāja Lia Guļevska, mākslinieciskais noformējums – Agata Muze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!