“Jāņa Rozes apgāds” laidis klajā slavenā austriešu alpīnista Heinriha Harēra autobiogrāfisko darbu “Septiņi gadi Tibetā”. Šī grāmata iepazīstina ar svarīgu posmu šīs tālās austrumu zemes vēsturē – pēdējiem gadiem, pirms neatkarīgo Tibetu okupēja komunistiskā Ķīna. Tās autors ir viens no divdesmitā gadsimta dižajiem piedzīvojumu meklētājiem, kurš jau trīsdesmitajos gados iekarojis nepieejamākās Alpu virsotnes.
Autors ceļojis uz Kongo un Amazones džungļiem, bet plašāk pazīstams tieši kā Tibetas pazinējs. Heinrihs Harērs Himalajos ieradās trīsdesmito gadu beigās kā vācu alpīnistu ekspedīcijas dalībnieks. Tibetā viņš un viņa ekspedīcijas biedrs Aufšnaiters nonāca Otrā Pasaules kara laikā, bēgot no internēto personu nometnes Indijā. Abi alpīnisti pieskaitāmi tiem nedaudzajiem Rietumu cilvēkiem, kuriem izdevies ilgāku laiku ceļot pa Tibetas plakankalni, sauktu arī par Pasaules Jumtu, iepazīt seno Tibetas budistu kultūrā sakņotās tradīcijas.

Viņiem laimējās ne tikai iekļūt svešzemniekiem praktiski nepieejamajā valsts galvaspilsētā Lhasā, bet arī apmesties tur uz dzīvi un tuvāk iepazīties ar vietējo vidi, paražām, dzīves un domāšanas veidu. Heinrihs Harērs četrdesmito gadu beigās iepazīstas ar Trīspadsmito Dalailamu un kļūst nepilngadīgā valdnieka skolotāju.

Grāmatā apkopoti unikāli vērojumi par senu kultūru, kas ķīniešu okupācijas rezultātā tika daļēji iznīcināta. Jau kopš piecdesmitajiem gadiem Heinrihs Harērs aktīvi darbojas, protestējot pret Ķīnas realizēto politiku okupētajā Tibetā un atbalstot trimdā dzīvojošo Dalailamu. Šai tēmai veltīti vēl vairāki autora darbi: grāmata “Atgriešanās Tibetā” un fotoalbums “Zudusī Lhasa”.

Franču kinorežisors Žans Žaks Anno pēc grāmatas “Septiņi gadi Tibetā” motīviem uzņēmis tāda paša nosaukuma filmu ar Bredu Pitu galvenajā lomā.

"Grāmata attēlo idillisko dzīvi uz Pasaules jumta, pirms to izpostīja Ķīnas armija. Aizraujošs vēstures, reliģijas un ceļojumu apraksta sajaukums," raksta "New York Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!