Foto: Publicitātes foto
Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā nīderlandiešu rakstnieka Paula van Lona (Paul van Loon) grāmatu jaunākā skolas vecuma bērniem "Šausmu autobuss", ko tulkojusi Inese Paklone, bet grāmatas ilustrācijas veidojis mākslinieks Reinis Pētersons, portālu "Delfi" informē izdevniecības pārstāvji.

Sērijā "Šausmu autobuss" (De Griezelbus) autors piedāvā asprātīgi risinātu, tradicionālajā folklorā un mūslaiku leģendās sakņotu humora un baiļu kombināciju. Tā atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izdzīvot un "izspiest no apziņas" savas bailes. Latviešu izdevumam tulkotāja Inese Paklone izraudzījusies cikla pirmo grāmatu, kas iznākusi 1991. gadā – spilgtu un veiksmīgu autora paņēmienu un stila izpausmi. Pēc šās grāmatas sižeta uzņemta arī filma.

"Ir sākušies Grāmatu nedēļas pasākumi, un kāds rakstnieks, kā beigās izrādās – vilkacis, uzaicina skolotāju un viņa klasi īpašā braucienā, kura laikā lasa bērniem 10 savus stāstus. Pauls van Lons, ironiski identificēdamies ar savu vienlaikus karnevālisko un bīstamo varoni, kas tērpies kauliem apkarinātā mētelī un pamazām kļūst aizvien spalvaināks, noārda robežas starp iespējamo un neiespējamo un, izmantojot bērnu fantāziju, ar ikdienišķu lietu palīdzību aizved viņus šausmu pasaulē, kur saplok bravūra, toties negaidīti atklājas klases klusākajos ūdeņos slēptais drosmes potenciāls," par grāmatu vēsta izdevniecības pārstāvji.

Stāstos ir sastopamas gan mūsdienīgas pilsētas leģendas, gan tradicionālu nostāstu motīvi un katram pazīstamu klasisku bērnu šausmu stāstu variācijas. Autors ļauj grāmatas lasītājam būt vērotājam, kas nezaudē racionālu attieksmi un ironiju, un tomēr liek izjust emocionālu spriedzi, ļaujoties spēlei, kuras galvenais noteikums ir noteikumu pārkāpšana un iracionāls situāciju risinājums.

Tāpat kā autora iecere, arī mākslinieka Reiņa Pētersona ilustrācijas ir tālas no komercializētās šausmināšanas industrijas dumjās nopietnības, bet izmanto spēles komisko, grotesko pusi.

Pauls van Lons (Paul van Loon, 1955), kura uzvārds izrunājams ar garo o, ir viens no nīderlandiešu populārākajiem bērnu grāmatu autoriem, kas gandrīz ik gadu saņem Nīderlandes Bērnu žūrijas balvas. Bērnu literatūrā viņš savulaik ienācis kā ilustrators, taču pamazām par viņa prioritāti un profesiju kļuvis tieši teksts. Paula van Lona pirmā grāmata publicēta 1983. gadā, bet šobrīd iznākuši jau vairāk nekā 100 darbi. Vispazīstamākie no tiem ir "Šausmu autobusa" sērija un "Dolfje Vilkatis" (Dolfje Weerwolfje), norāda izdevniecības pārstāvji.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 2.martā, pulksten 15 Latvijas grāmatu izstādē Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, kur izdevniecība "Liels un mazs" aicina uz "Jauno grāmatu karuseli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!