Foto: Publicitātes foto
Apgādā "Mansards" nācis klajā jau trešais Viļa Lācīša darbs – romāns "Amsterdamas princips", kurā darbība nenotiek Amsterdamā un kurā lielākā daļa varoņu ir cilvēki bez principiem vai gandrīz bez principiem, portālu "Delfi" informē apgāda "Mansards" pārstāvji.

Vilis Lācītis ar jaunāko grāmatu "Amsterdamas princips" atklāj jaunu daiļrades ciklu. "Es jūtos noguris no celtniecības putekļiem un sviedriem, un uz vecumdienām ilgojos pēc sterilākas vides. Un kur nu vēl sterilāku vidi par virtuālo!" teic autors.

Patiešām, grāmatā gandrīz viss notiek ar datoru vai datorā. Varoņi gan blēdās internetā, gan noklausās telefonu sarunas ar īpašām ierīcēm, gan uzlauž māju un automašīnu signalizācijas. Grāmatā aprakstītās metodes ir mūsdienu tehnoloģiskās krāpniecības realitāte, un Lācītis nekavējas tās izmantot savos literārajos nolūkos, pie viena saglabājot savu parasto cinisko un ironisko attieksmi pret varoņiem un lasītāju. Netrūkst arī sulīgas un tiešas valodas. Rezultāts – Latvijā pirmais romāns kiberpanka žanrā, lai gan pats autors uzstāj, ka tā drīzāk ir parodija par spiegu romāniem, jo viss aprakstītais esot teorētiski iespējams.

Jaunā grāmata ir veltīta trim jauniem cilvēkiem, kas cenšas dzīvē izsisties un iekārtoties ar ne pārāk likumīgiem un, jāatzīst, ne pārāk veiksmīgiem līdzekļiem. Dzīves neparedzamie vēji trijotni aizpūš uz Skotiju, kur viņiem sanāk gan pastrādāt nelegālā spirta rūpnīcā, gan izplānot it kā neieņemamas pils apzagšanu. Vienlaikus grāmata ir arī satīrisks komentārs par noskaņām mūsdienu Latvijā, neseno padomju pagātni un kariķēti paranoisku skatījumu uz politiku.

Vilis Lācītis dzimis 1975.gadā. Studējis antropoloģiju Oksfordas Universitātē. Sarakstījis romānus "Stroika ar skatu uz Londonu" (2010, klausāmgrāmatā 2011), "Pamodināt Lāčplēsi" (2011), "Garais ceļš uz Hantimansijsku" (2012, kopā ar Šmidzi Klonatanu Vāvertu).

Latviešu literatūrā viņš ienāca ar grāmatu "Stroika ar skatu uz Londonu", kura atzīta par visvairāk lasīto latviešu autora romānu 2010. gadā un saņēmusi vairākas balvas – Ventspils bibliotēkas simpātiju balvu, grāmatnīcas "Jānis Roze" speciālbalvu un citas. Autors ar romānu "Stroika ar skatu uz Londonu" bijis arī Literatūras gada balvas finālists debijas nominācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!