Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) izdevis Maksa Horkheimera un Teodora V. Adorno darba „Apgaismības dialektika. Filosofiski fragmenti" tulkojumu latviešu valodā.

Tāpat kā citi LMC Tulkojumu sērijas izdevumi, arī „Apgaismības dialektika" latviski lasāma pirmo reizi. Līdz šim latviešu lasītājs varēja iepazīties tikai ar pāris latviskotiem Teodora V. Adorno darbu fragmentiem.

Grāmatu tulkojis Ivars Ijabs, literāro redakciju veica Indra Ozoliņa.

Grāmatu atstājusi nozīmīgu ietekmi uz 20. gadsimta filozofiju, socioloģiju, kultūru un politiku. Frankfurtes skolas filozofi Makss Horkheimers (1895 - 1973) un Teodors Adorno (1903 - 1969) to sarakstīja II Pasaules kara laikā, atrodoties emigrācijā ASV. Abu autoru kopdarbs ir viens no nozīmīgākajiem modernitātes kritikai veltītajiem darbiem, kā arī vērienīgs ekskurss Rietumu kultūras vēsturē no Odiseja līdz 20. gadsimta totalitārismam un kultūras industrijai.

Grāmatā mēģināts rādīt Rietumu civilizācijas pašdestrukcijas tieksmi, saistot to ar saprāta ideju, ko apgaismība un modernā zinātne ir pārvērtusi par iracionālu spēku, kas valda ne vien pār dabu, bet pašu cilvēci. Cilvēku sabiedrības racionalizācija ir novedusi pie totalitārajiem režīmiem, kas noliedz cilvēka brīvību. Autori sniedz pesimistisku Rietumu civilizācijas diagnozi un secina, ka racionālisms nenoved pie cerētās cilvēces emancipācijas, un tādēļ apgaismības projekts uzskatāms par neizdevušos. Vienīgā, kas vēl iestājas par indivīda autonomiju un laimi, ir māksla.

Vācu filozofs un sociologs Makss Horkheimers Frankfurtē dibināja un vadīja Sociālās izpētes institūtu (1930 - 1941), kurā attīstīja jaunu interdisciplināru kustību - kritisko teoriju, kas apvienoja marksismā balstītu politisko filozofiju ar sociālajiem un kultūras pētījumiem. Tieši "Apgaismības dialektika" ir centrālais kritiskās teorijas sacerējums. Savukārt Teodors Ludvigs Vīzengrunds Adorno, kurš bija viens no vadošajiem Frankfurtes filozofiskās skolas pārstāvjiem, rakstīja arī par socioloģiju, muzikoloģiju un psiholoģiju.

Novembrī LMC Tulkojumu sērijā gaidāms pazīstamā franču kuratora un mākslas kritiķa Nikolā Burjo (1965) darba "Attiecību estētika" tulkojums latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!