Foto: Publicitātes attēli

Izdevniecība "Neputns" laidusi klajā Janas Kukaines grāmatu "Daiļās mātes. Sieviete. Ķermenis. Subjektivitāte", aģentūru "Leta" informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Kukaine pauž, ka grāmatā ceļojusi pa sievietes ķermeni, īpašu uzmanību veltot mātišķības iezīmētām teritorijām. "Seksualitāte, menstruācijas, grūtniecība, dzemdības, laktācija ir dažas no tēmām, kuras esmu šķetinājusi, mēģinot nolobīt aizspriedumus, mītu uzslāņojumus un romantiskus izskaistinājumus," skaidroja Kukaine.

Pēc viņas paustā, mērķis bija atsegt mātišķības ideoloģijas dažādās formas un ieraudzīt vēsturiskos un kultūras faktorus, kas ietekmē reālo, nevis iedomāto vai leģitīmo mātišķības pieredzi. "Mani nozīmīgākie pētniecības instrumenti bija feministiskā teorija un mūsdienu laikmetīgā māksla, kas savā māksliniecisko pētījumu lokā ietver ar mātišķību saistītus jautājumus," norādīja Kukaine.

Grāmatā Kukaine oponē klasiskās Rietumu filozofijas subjekta koncepcijai, kas par cilvēka "es" runā galvenokārt kā par kaut ko garīgu un nemateriālu.

Kukaines grāmatas "Daiļās mātes. Sieviete. Ķermenis. Subjektivitāte" atvēršanas svētki notiks 9. novembrī plkst. 18.00 garšvielu veikala "Avokado" telpās, Tērbatas ielā 49/51.

Kukaine ir mākslas kritiķe, feministe, māte un sieva. Viņa ir dzimusi Krāslavā, studējusi filozofiju Latvijas Universitātē un kultūras teoriju Māstrihtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!