Foto: AP/Scanpix Džordžs Orvels

11.jūnijā plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija, ka nākot gaismā ziņām par Vašingtonas tīmekļa izspiegošanas programmu, strauji pieauguši britu rakstnieka Džordža Orvela slavenā romāna "1984" pārdošanas apjomi.

Interneta veikalā "Amazon" romāna simtā izdevuma pārošanas apjomi 24 stundu laikā palielinājās par vairāk nekā 7005%. Savukārt izdevuma, kurā ietverts gan "1984", gan romāns "Dzīvnieku ferma", pārdošanas apjomi palielinājās par 314%.

Šodien Džordžs Orvels svin 110. dzimšanas dienu. Indijā dzimušā autora īstais vārds ir Eriks Artūrs Blērs. Pseidonīmu Orvels aizņēmās no kādas upes nosaukuma Anglijā.

Indijā dzimušajam angļu rakstniekam jau agrā jaunībā nācās izjust riebumu pret impērijas radīto sistēmu un pravietiski to ietērpt savos literatūras darbos. Pirmie stāsti tapa vēl pusaudža gados, kad Orvelu ģimene dzīvoja Anglijā. Vēlāk, pēc pārcelšanās uz Birmu, kur Džordžs sāka strādāt policijā, to, kā darbojas tā laika sabiedrības iekārta un uz ko tā ir tendēta, jaunais rakstnieks izprata vēl vairāk.

Daudzi ir dzirdējuši pazīstamo Orvela izteicienu: "Visi ir vienlīdzīgi, bet daži ir vienlīdzīgāki par citiem." To rakstnieks attiecināja, analizējot notikumus Krievijā un Padomju Savienībā pēc 1917.gada. Kā utopija un vērtējums par konkrētās sabiedrības mehānismiem, tā tiek aprakstīta pirmajā no zināmākajām rakstnieka grāmatām "Dzīvnieku ferma", kas izdota 1945.gadā.

1949.gadā iznāca "1984", antiutopisks romāns, kuru var uzskatīt par "Dzīvnieku fermas" idejas turpinājumu. Nākotnē lielākā sabiedrības daļa ir pakļauta fiziskai un garīgai verdzībai, totālai kontrolei, kurā pat domas jau nedrīkst būt individuāla vērtība. Šajā grāmatā ir izteikts nu jau kulta citāts: "Lielais Brālis tevi vēro", kuru pēdējā laikā skandina Edvarda Snoudena aizstāvji (cilvēka, kurš atklāja, ka ASV drošības dienesti seko līdzi cilvēku privātajiem datiem sociālajos tīklos).

Līdz savai nāvei 1950.gadā Orvels izdevis astoņus romānus un vairākus stāstus. Rakstnieks nomira Londonā no tuberkulozes.

Neskatoties uz to, ka Orvels savos darbos kritizēja totalitārās iekārtas, britu izlūkdienesti līdz pat rakstnieka nāvei vāca pierādījumus par viņa sakariem ar komunistiem. 2007.gadā atslepenotie dokumenti liecina, ka Orvelam ir bijuši vairāki tuvi paziņas, kas nav slēpuši savus komunistiskos uzskatus un simpātijas pret PSRS.

Neskatoties uz to, ir zināms tā sauktais "Orvela saraksts", kuru rakstnieks iesniedza Lielbritānijas Ārlietu ministrijas Informācijas izmeklēšanas departamentam. Šajā sarakstā rakstnieks nosauc 38 britus, kurus viņš uzskata par komunistu "līdzgaitniekiem". Starp aizdomās turamajiem minēti Č.Čaplins, B. Šovs, Dž.Steinbeks un citi zināmi britu kultūras darbinieki. Šis saraksts tika publiskots 1998.gadā un britu sabiedrībā izraisīja asas diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!