Foto: Arhīva foto
Šodien rakstniekam, dramaturgam un esejistam Venediktam Jerofejevam apritētu 75 gadu jubileja. Viņa slavenākais darbs "Maskava-Gailīši" 2007. gadā izdots arī latviski.

Jerofejevs dzimis 1938. gada 24. oktobrī Murmanskas apgabala ciemā Ņiva-2 kā piecbērnu ģimenes pastarītis. Viņa tēvs bija dzelzceļa stacijas priekšnieks, kurš drīz vien tika apcietināts un nonāca izsūtījumā. Māte, paliekot bez apgādnieka, devās strādāt citur, bērnus atstājot bērnunamā. Pēc tēva atbrīvošanas 1954. gadā viņš atkal atgriezās ģimenē, taču jau nākamajā gadā beidzis skolu ar zelta medaļu, devās uz Maskavu.

Sākotnēji iestājies Maskavas Valsts universitātes filoloģijas fakultātē, taču vēlāk atskaitīts Pēcāk nesekmīgi centies turpināt studijas un strādājis dažādos lielākoties mazkvalificētos darbos.

Savu pirmo lielo darbu "Psihopāta pieraksti" viņš sācis rakstīt jau 50. gadu vidū, būdams vēl pusaudzis. Vēlāk tapuši vēl vairāki slaveni darbi - 1970. gadā tapusī poēma "Maskava-Gailīši", kuru gan necenzētu publicēja tikai 1989. gadā, "Valpurģu nakts jeb komandora soļi", "Vasīlijs Rozanovs ekscentriķa acīm", "Laimes vēsts" un citi.

Kopš 1985. gada rakstnieks cīnījās ar kakla vēzi, kādēļ pamazām zaudēja balsi, bet 1990. gada 11. maijā Maskavā mira. Pēc viņa nāves tika publicētas arī viņa 60. gados rakstītās pierakstu grāmatas un vēstules māsai.

Kopš 1999. gada katru gadu Murmanskā, Kirovā notiek viņa piemiņai par godu rīkots Jerofejeva literatūras festivāls.

Video par Jerofejeva muzeju Murmanskā (krievu valodā):

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!