Foto: F64
X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Latvijas Universitātes Lielajā aulā 8. jūlijā 18:00 notiks bezmaksas koncerts "Gana man greznu dziesmu...", kurā uzstāsies ārvalstu bērnu un jauniešu kolektīvi, aicinot koncertu apmeklēt, atgādina svētku rīkotāji.

Koncertā uzstāsies kolektīvi, kuri ar panākumiem piedalījušies dažādu valstu mūzikas konkursos un festivālos, popularizējot savu nacionālo mūziku un augstu izpildītājprasmi: Hardegsenas bērnu koris no Vācijas, mākslinieciskais vadītājs un diriģents Gerhards Ropeters, Hogezandes Sapemēras meiteņu koris no Nīderlandes, mākslinieciskais vadītājs un diriģents Vims van de Laars, kā arī divi kolektīvi no Maskavas - krievu folkloras ansamblis "Okoļica", mākslinieciskais vadītājs Mihails Tanskijs, deju ansamblis "Zeļonij Grad", mākslinieciskais vadītājs Jevgēņijs Rotčevs. Tāpat koncertā uzstāsies zēnu koris "Mdzlevari" no Gruzijas, mākslinieciskie vadītāji Tariels un Kakha Onašvili un Eiropas jauniešu koris, diriģents Jānis Treilībs.

Hardegsenas bērnu koris dibināts 1987. gadā Nordhaimas novadā, Vācijā. Korī dzied mūziku mīloši bērni no 6 līdz 15 gadiem. Mēģinājumu regularitāte un dziedāšanas kopsajūtas mīlestība palīdz veidot augstvērtīgas garīgās mūzikas, tautas dziesmu un mūsdienu skaņdarbu programmas. Lietuviešu komponists Vitautas Miškinis veltījis korim skaņdarbu "Gratulatio campanae". Korim šis ir pirmais ārvalstu ceļojums pie draugiem Latvijā - RSP meiteņu kora "Rīga".

Hogezandes Sapemēras meiteņu koris no Nīderlandes dibināts 2001. gadā. Korī dzied 19 audzēknes no 13 līdz 20 gadiem. Repertuārā dažādu stilu un žanru mūzika: garīgā mūzika, koraļi, mūzikli, popmūzika un bērnu dziesmas. 2006. gadā koris piedalījās starptautiskā festivālā Vācijā, kur muzicē kopā ar latviešu kori "Cantus". 2008. gadā uzstājās Kembridžā, augstu novērtējumu ieguva 2009. gadā un 2010. gadā festivālos Nīderlandē. Koris iestudējis operu.

1993. gadā Maskavā S.P. Djagiļeva Bērnu mākslas skolas folkloras nodaļa kļuva par pamatu krievu folkloras ansamblim "Okoļica". Kolektīvs ir vairākkārtējs Maskavas folkloras ansambļu festivālu laureāts, arī Sanktpēterburgas starptautiskā festivāla "Tradīciju mantinieki" laureāts. "Okoļicas" repertuārā ir Krievijas centrālā reģiona muzikālā, deju un spēļu folklora.

Deju ansamblis "Zeļonij Grad" izveidots 1998. gadā Maskavas S.P. Djagiļeva Bērnu mākslas skolas horeogrāfijas nodaļā. 1998. gadā 1. vietas diploms konkursā "Zeļenogradas cerības", 1998. un 1999. gadā ansamblis koncertēja ASV pēc amerikāņu Černobiļas fonda un Leonīda Kozlova horeogrāfijas skolas ielūguma. 2008. gada Sanktpēterburgas starptautiskā konkursa "Planētas jaunība" 1. un 2. prēmijas laureāti, 2009. gadā - 1. prēmijas laureāti starptautiskā festivālā "Planētas jaunība" Parīzē, 1. un 2. prēmija 4. starptautiskajā Imres Kalmana mākslas festivālā "Zvaigžņu stunda" Ungārijā.

Gruzīnu zēnu koris "Mdzlevari" (Dziedošie putni) dibināts 1994. gadā. Kora darbības mērķis ir popularizēt tautas mūziku, lai tā kļūtu par jaunās paaudzes neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Korī dzied 50 zēni, kuru dziedājums izskanējis Gruzijā, Krievijā, Maķedonijā, Bulgārijā, Šveicē, Ēģiptē u.c. Zēni dzied dažādu Gruzijas reģionu dziesmas un spēlē arī tautas instrumentus. Ierakstīti 2 kompaktdiski.

Eiropas jauniešu koris ir biedrības "Latvijas bērnu forums" iniciatīvu centra projekts. No katras Eiropas valsts tajā var piedalīties 4 jaunieši, kuru kopums veido kori. Tas nedēļas laikā sagatavo programmu. Šogad korī dziedās jaunieši no Itālijas, Vācijas, Spānijas, Nīderlandes, Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!