Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 22. augustā ar Baltijas mākslinieku programmu tiek atklāts laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", kā programmā paredzēts daudzveidīgs pasaules valstu cirks gan telpās, gan pilsētvidē, kā arī sarunas pēc izrādēm un meistarklases, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāls tiks atklāts otrdien, 22. augustā pulksten 19.00 ar divām topošām (work in progress) izrādēm LKA Teātra mājā "Zirgu pasts". Šī ir iespēja gūt ieskatu jau novērtētu izrāžu tapšanas procesā, un tā ir ierasta un aizraujoša cirka festivālu prakse.

"Nav nejaušība, ka festivālu sākam ar Baltijas konkursa laureāti un arī festivāla producētu izrādi. Jau piekto gadu uz Rīgu aicinām brīnišķīgus dažādu pasaules valstu cirka māksliniekus. Šogad vairāki mākslinieki būs no Somijas, Baltijas vakarā — no Igaunijas, tātad labs laikmetīgais cirks ir tepat blakus. Taču mēs vēlamies veicināt, lai tāds ir arī mums pašiem," saka festivāla un nu jau arī Rīgas cirka izglītības programmas vadītāja Māra Pāvula.

Plkst. 19.00 notiks festivāla organizētā konkursa Baltijas jaunajiem talantiem uzvarētāja — igauņu trupas "Carousel Company" izrāde "Karuseļu nakts". Trupā darbojas mākslinieki Jāko Repols (Jaako Repola) un Irēna Pīgela (Ireen Peegel). Abi ieguvuši cirka izglītību "Lahti" Cirka skolā Somijā. Jāko specializējies trikos ar cirka kāpnēm, žonglēšanā un pāru akrobātikā. Irēna savukārt ir meistars braukšanā ar Sīra ratu, stāvēšanā uz rokām un pāru akrobātikā.

Izrāde "Karuseļu nakts" rada kādu brīniškīgu pasauli, abstraktu, bet vienlaikus atpazīstamu. Izrāde jāskatās, aizturot elpu, taču talantīgie mākslinieki arī parūpējušies, lai skatītājiem ir ne tikai pārsteigums, bet arī pārdzīvojums. "Reti kurai izrādei izdodas apturēt laiku, bet šī jūtīguma pārpilnā izrāde, to izdarīja," rakstījusi kāda kritiķe.

Kā otro skatītājiem būs iespēja noskatīties festivāla pirmo producēto izrādi ar horeogrāfes Agneses Vanagas (Latvija) un cirka mākslinieku Grētes Grosas (Igaunija), Juhas Matti Eskelinena (Somija) piedalīšanos – projekts tapis VKKF mērķprogrammas ""Latvijas skolas soma" satura radīšanai" ietvaros sadarbībā ar VSIA Rīgas cirks. Izrāde "Citroni un medus" stāsta par draudzību, priekiem, skumjām un ikdienišķām dzīves situācijām.

Grēte Grosa (Grete Gross) ir igauņu cirka māksliniece, kas 2015. gadā ieguvusi augstāko izglītību "SaSak Circus" skolā Somijā, specializējoties gaisa akrobātikā. Juha Matti Eskelinens (Juha-Matti Eskelinen) ir cirka mākslinieks no Somijas. Viņš tāpat kā Grēte pabeidzis "SaSak Circus" skolu Somijā, specializējoties grīdas akrobātikā un akrobātikā ar ķīniešu kārti.

Savukārt Agnese Vanaga ir horeogrāfe, režisore un pedagoģe. Viņa ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijā Laikmetīgās dejas specialitātē (2003) un maģistra grādu Helsinku Teātra akadēmijā Laikmetīgās dejas specialitātē (2006). Vairākus gadus Agnese dzīvojusi un strādājusi Argentīnā, kur veidojusi savu izpētes projektu "Tango Aéreo", kura mērķis bija apvienot tango un "danza aérea" (gaisa dejas) žanrus. Pēc atgriešanās Latvijā Agnese veidojusi horeogrāfiju vairākām Latvijas teātru izrādēm, kā arī nodarbojas ar pedagoģisko darbu.
Abas festivāla atklāšanas izrādes būs bez maksas.

Vairāk informācijas par Baltijas izrāžu vakaru pieejams mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!