Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2010" rīkotāji šobrīd ir izstrādājuši jau astoņus maršrutus, no kuriem viens ir saistīts ar ģimenēm un bērniem domātiem pasākumiem, cits saistošs šķitīs mūzikas cienītājiem, vēl tiek piedāvāts maršruts kino cienītājiem, spilgtu emociju mīlētājiem, eko cienītājiem, vērotājiem un apmeklētājiem, kuri ir gatavi paši aktīvi iesaistīties mākslas projektos.

Kā ziņots, nākamnedēļ, naktī no 4.septembra uz 5.septembri, Rīgā jau piekto gadu norisināsies mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2010". Šogad forums kopumā piedāvās ap 50 dažāda mēroga mākslas projektu vairākos Rīgas rajonos.

"Baltās nakts" pasākumi apmeklētājiem būs bez maksas, un tie veidoti tā, lai ikviens rīdzinieks vai pilsētas viesis plašajā pasākumu klāstā spētu atrast sev piemērotāko mākslas virzienu un tā izpausmi.

Liela daļa no mākslas projektiem būs koncentrējušies Rīgas centrā vai tā tuvumā - Spīķeros, Vecrīgā, Andrejsalā, klusajā un aktīvajā Rīgas centrā, bet tālākā vieta no Rīgas centra, kas "Baltajā naktī" piedāvās trīs mākslas projektus, būs VEF korpuss.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita preses konferencē ceturtdien žurnālistiem pastāstīja, ka šogad "Baltās naktis" programma balstīta uz diviem pamatprincipiem: "Dari pats!" un "Piedalies!", lai mudinātu ikvienu pasākuma apmeklētāju iesaistīties, ļaujot vaļu radošajai iztēlei. Foruma laikā Rīgā viesosies delegācija no Brēmenes, tādēļ pilsētā būs skatāmi arī mākslas darbi no Vācijas.

4.septembrī plkst.16 Rīgas mākslas telpā Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un Brēmenes birģermeistars Jenss Bērnzens atklās laikmetīgās mākslas izstādi "Skatīties zvaigznēs/Sterne sehen", kas piedāvās unikālu iespēju aplūkot 30 autoru darbus, kurus no laikmetīgās mākslas skatuves Brēmenē vai saistībā ar šo pilsētu izvēlējusies kuratore no Rīgas Inga Šteimane. Pēc izstādes atklāšanas plkst.18 Rīgas mākslas telpas "Intro" zālē tiks izrādīts "Super 8" filmu projekts kā viens no foruma pasākumiem.

Savukārt Rīgas Centrālajā bibliotēkā "Baltās nakts" laikā atklāta tiks grāmatu izstāde "Brēmene - attēli, vēsture un literatūra". Šajā izstādē vairāk nekā 100 grāmatas aicinās iepazīties ar Hanzas savienības pilsētu Brēmeni, tās vēsturi, tradicionālo virtuvi un svētkiem, kā arī slaveniem brēmeniešiem un, protams, Brēmenes muzikantiem. Interesentiem būs arī iespēja piedalīties vācu kultūras zinātnieces Kirstenas Stepates sagatavotajā virtuālajā literārajā pastaigā pa Brēmeni.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese informēja, ka ar katru gadu mūsdienu kultūras forumā "Baltā nakts" piedalās ne tikai vairāk projektu, bet tiek apdzīvots arī arvien vairāk jaunu vietu.

"Baltā nakts 2010" sāksies 4.septembrī jau plkst.12 ar dažādām radošajām darbnīcām Andrejsalā, kas saistoši varētu šķist bērniem. Mākslas projekts "Suvrival Kit" jeb "Izdzīvošanas komplekts", kas forumā piedāvās plašu pasākumu klāstu, Andrejsalā pa dienu rīkos Andrejsalā mītošo putnu sugu siluetu griešanas un apgleznošanas darbnīcu, darbosies arī radošo industriju biznesa inkubatora darbnīcas mūzikas un teātra projekti, darbosies "Restaurācijas darbnīca" un gaismas instalācijas.

Spīķeros "Baltā nakts 2010" laikā būs baudāma mūsdienu mākslas programma ar izstādēm, performancēm un mūziku, notiks projekta "Kiosk" rīkotais Polaroīda fotogrāfiju projekts un "Open Air Vintage" festivāls, "Suvrival Kit" piedāvās savu mākslas komentāru par krīzi patērētāju sabiedrībā un vācu mākslinieces Izabellas Špengleres filmas, kā arī būs noorganizēta darbnīca ar aktīvu līdzdarbošanos un muzikālu performanci.

Turpinot pirms pieciem gadiem iesākto, arī šajā reizē foruma laikā notiks "Videogrāfija", kas šoreiz darbosies klubā "NabaKlab" ar nosaukumu "Videogrāfija 5 - Space Textures 4", kas idejiski ir turpinājums iepriekšējo gadu foruma pasākumam, stāstīja radio "Naba" direktors Madars Štramdiers.

Šogad šajā projektā paredzēta vizuālās, video un audio mākslinieku līdzdalība no Vācijas, Anglijas, Krievijas un Latvijas. Pasākumā no Lielbritānijas piedalīsies mūziķa Robina Rimbauda soloprojekts "Scanner", vācu mākslinieces un producentes "Antye Greie" projekts, darbosies dīdžejs "Oleg Bombey" un daudzi citi. Muzikālā programma norisināsies kluba "NabaKlab" pagalmā, kur mūziķu uzstāsies uz garāžas jumta, bet video tiks demonstrēts uz mājas sienas, taču arī kluba iekštelpas tiks apdzīvotas, kur darbosies "Orbīta", "Suvrival Kit" un citi.

VEF korpusā mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2010" laikā varēs aplūkot trīs projektus, kā arī varēs iepazīst jauno VEF mākslas centru. Ap 30 mākslinieku būs apvienojušies "Suvrival Kit" projektā "Es mirstu (Es dzīvoju)". Tāpat visā VEF teritorijā būs izvietoti astoņi objekti, kas atšķirīgos veidos piedāvā baudīt, radīt un pētīt skaņas. Šo audiālo parku radīs savā nozarē atzīti Latvijas profesionālie multimediju mākslinieki, katrs savā teritorijas punktā piedāvājot ko unikālu un nebijušu. Daļa projektu tiks veidoti, iesaistot apmeklētājus, kuri tādā veidā kļūs par līdzautoriem, vēstīja mākslinieks Kaspars Lielgalvis.

Tāpat mākslas centra VEF teritorijā apmeklētāji varēs vērot mākslinieku "Some1" un Kristapa Kalsera kopā ar grupu "Hospitāļu iela" radīto muzikālo šovu.

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2010" programmu vidū būs arī tādi projekti kā "Garā pupa" ar "Baltās nakts" dārzu Botāniskajā dārzā, "Raudu koris", kura ideja aizgūta no Somijas, "Tautas aptieka" uz palodzes, kā arī citi radoši projekti, tostarp nepieradinātās mūzikas projekts "Skaņu mežs", kas aicinās pasākuma apmeklētājus uz Anglikāņu baznīcu, kur būs eksperimentāli bungu priekšnesumi latviešu multimediju mākslinieces Evelīnas Deičmanes un šveiciešu eksperimentālā perkusionista Mihaela Vertmillera izpildījumā.

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2010" pasākumu klāts būs plašs, tādēļ tā rīkotāji interesentus jau laicīgi aicina iepazīties ar programmu foruma mājaslapā "www.baltanakts.lv", kur atrodama aktuālā informācija un jaunumi par forumu, izvērsta programma, maršruts dažādām gaumēm, norises vietu karte, kā arī sabiedriskā transporta kustības grafiks.

Informāciju par pasākumu klāstu varēs uzzināt arī foruma norises laikā, jo 4.septembrī laika posmā no plkst.17 līdz plkst.24 Vecrīgā, laukumā pie "Hotel de Rome", darbosies "Baltās nakts" informatīvais punkts.

"Baltā nakts" ir Eiropas galvaspilsētu Briseles, Madrides, Parīzes, Rīgas un Romas kopīgā projekta "Eiropas Baltās naktis" sastāvdaļa. Šis kopprojekts paredz, ka katras dalībpilsētas "Baltās nakts" programmā tiek iekļauts kādas citas partnerpilsētas aktuāli strādājoša mākslinieka mākslas darbs. "Balto nakšu" stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valleta, bet ārpus Eiropas robežām to turpina Toronto, Tokija, Monreāla, Čikāga un citas pilsētas.

Pērn mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" pulcēja rekordlielu apmeklētāju skaitu - ap 45 000 Rīgas iedzīvotāju un viesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!