Foto: no Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” arhīva

Ikdienā cilvēki nemaz tik bieži neievēro, ka brīnumaini vizuālās mākslas darbi sastopami arī arhitektūrā. Lai arī visiem ir zināmi pasaules slavenākie piemēri – sākot ar Siksta kapelu un beidzot ar Gaudi – dažādus dārgumus iespējams atrast arī citur. "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatīties raidsabiedrības "BBC" atlasītajā sarakstā ar skaistākajiem griestiem pasaulē.

Pirms dažādu pasaulē atrodamu piemēru izcelšanas, noteikti jāpiemin arī vieni no skaistākajiem griestiem Rīgā (titulbildē), kurus iespējams atrast Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas), namā, kur atrodas Jūgendstila muzejs, kā arī Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa memoriālais dzīvoklis.

Pati ēka būvēta 1903. gadā pēc arhitektu Konstantīna Pēkšēna (1859–1928) un Eižena Laubes (1880–1967) projekta un ir viena no krāšņākajām Rīgas jūgendstila pērlēm.

Samecano pils Itālijā

Foto: Shutterstock

Netālu no Florences esošās pamestās Samecano pils Pāvu zāles griesti iesāk "BBC" veidoto izlasi. Pils celta laikā no 1843. līdz 1989. gadam, bet 20. gadsimtā tā lietota kā viesnīca. Tās arhitektam par iedvesmu kalpojuši austrumu motīvi.

Elija katedrāle Kembridžšīrā

Foto: Shutterstock

Anglijas autrumdaļas grāfistē Kembridžšīrā atrodamās Elija katedrāles būvniecība pabeigta 1334. gadā. Tā tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajiem viduslaiku arhitektūras darbiem Anglijā.

'Solna centrum' metro stacija Stokholmā

Foto: Shutterstock

"Solna centrum" metro stacija atrodas tuvumā vienam no lielākajiem Stokholmas iepirkšanās centriem. Tā atklāta 1975. gadā un tās griesti veidoti atsedzot dabiskos iežus. Gan griestus, gan sienas vairākās vietās izdaiļo arī neskaitāmu mākslinieku zīmējumi un gleznojumi.

Ņujorkas centrālā stacija


Foto: Shutterstock

Milzīgā Ņujorkas centrālā stacija pati par sevi ir brīnumains arhitektūras veidojums, taču "BBC" vērš uzmanību tieši uz tās griestu fragmentu, kurā attēlots Zodiaka zīmes. Pārsteidzoši, ka cilvēkiem šis skats tika atklāts tikai deviņdesmito gadu beigās – līdz tam griestus klāja netīrumu slānis, kuru notīrot pavērās apslēpts mākslas darbs.

Imama mošeja Irānā

Foto: Shutterstock

Imama mošeja atrodas Nagši Džahāna laukumā Isfahānā, Irānā. Tās griesti veidoti no apdedzinātām un apgleznotām māla plāksnītēm. Tā celta 17. gadsimta pirmajā pusē.

Heidara Alijeva centrs Azerbaidžānā

Foto: Vida Press

Tagadējā Azerbaidžānas autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva tēva un valsts iepriekšējā prezidenta Heidara Alijeva vārdā nosauktais centrs atrodas Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

Sarežģītā struktūra veidota no oša. To radījusi irākiešu izcelsmes arhitekte Zaha Hadida.

Sanpantolones baznīca Venēcijā

Foto: Vida Press

Sanpantolones baznīca atrodas Venēcijā. Tās griestus 443 kvadrāmteru platībā klāj fantastisks eļļas gleznojums, kurā attēloti dažādi reliģiski motīvi.

Debesu templis Pekinā

Foto: Shutterstock

Daoisma templis, kas apskatāms Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, ir pilnībā celts no koka. Tiešā tulkojumā no ķīniešu valodas, tempļa nosaukums ir "Debesu altāris". Torņa formas Debesu templis tika celts 15. gadsimtā kā privāts lūgšanu templis Ķīnas imperatoram, kur lūgties par labu ražu un piedošanu par savas tautas grēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!