Foto: Reuters/Scanpix
Kultūras ministrijā noslēgušies konkursi par valsts pārvaldes funkciju veikšanu literatūras un grāmatniecības jomā 2016.-2018.gadam, uzticot šo funkciju veikšanu divām nozares profesionālajām organizācijām - Latvijas Rakstnieku savienībai un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijai, liecina ministrijas informācija.

Organizācijas vienojušās plānotos uzdevumus Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs veikt, savstarpēji koordinējot savu darbību, kā arī sadarbojoties ar Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, kas nodrošinās Latvijas dalības sagatavošanu un īstenošanu Baltijas valstu viesu valsts statusā Londonas grāmatu tirgū 2018. gadā.

Jau ziņots, ka aizvadītā gada decembrī Kultūras ministrija izsludināja līdzdarbības līguma konkursus par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu literatūras un grāmatniecības jomā, kuru mērķis ir Latvijas literatūras popularizēšana ārvalstīs un kurus līdz 2015.gada 9.oktobrim veica biedrība "Latvijas Literatūras centrs".

Konstatējot finanšu pārkāpumus valsts pārvaldes uzdevumu īstenošanā, Kultūras ministrija lauza līgumu ar biedrību un, konsultējoties ar Kultūras ministrijas Literatūras un grāmatniecības padomi, Latvijas Literatūras centram deleģētos uzdevumus nozarē sadalīja sīkāk pa apakšnozarēm, izsludinot to īstenošanas pārņemšanai 2016.-2018.gada periodam divus līdzdarbības līgumu konkursus.

Atbilstoši konkursa komisijas lēmumam šā gada 27.janvārī Kultūras ministrija noslēgusi līgumu par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu literatūras jomā, ietverot tajā tādu aktivitāšu nodrošināšanu kā Latvijas literatūras tulkošanas un izdošanas atbalsts ārvalstīs, literatūras nozares pārstāvju dalība starptautiskos pasākumos, kā arī rakstnieku, tulkotāju un tulkojumu datubāzu veidošana latviešu un angļu valodā. Šo uzdevumu veikšana laika periodā no 2016. līdz 2018.gadam uzticēta biedrībai "Latvijas Rakstnieku savienība".

Savukārt Latvijas dalības nodrošināšana starptautiskajos grāmatu tirgos Leipcigā, Boloņā un Frankfurtē, kā arī informatīvu izdevumu izveide par Latvijas jaunāko literatūru un autoriem, tāpat kā kultūrvēsturisku darbu tapšanas nodrošināšana angļu valodā Latvijas reprezentācijai Londonas grāmatu tirgū 2018.gadā konkursa kārtībā uzticēta biedrībai "Latvijas Grāmatizdevēju asociācija", ar kuru šā gada 27.janvārī arī noslēgts līdzdarbības līgums 2016.-2018.gada periodam. Biedrībai deleģēts arī uzdevums nodrošināt Latvijas grāmatu dizaina kvalitātes un sasniegumu ikgadēju novērtēšanas procesu.

Sakarā ar Latvijas plānoto dalību Londonas grāmatu tirgū 2018.gadā Baltijas valstu viesu statusā, kas paredz pamanāmāku Latvijas redzamību Londonas grāmatu tirgū 2017.-2019.gada laika periodā un nepieciešamību gatavoties šim pasākumam jau tagad, ministrija deleģējusi šo uzdevumu Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai, kas turpinās aizsākto sadarbību ar Baltijas valstīm šī projekta pakāpeniskai īstenošanai.

Ņemot vērā nepieciešamību strādāt ciešā savstarpējā sadarbībā, Latvijas Rakstnieku savienība, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja noslēdza sadarbības memorandu Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs, kā arī izveidoja Sadarbības padomi, kas darbosies atbilstoši padomes nolikumam, kā arī rūpēsies par stratēģijas izstrādi un īstenošanu Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs, tajā skaitā nodrošinās organizatoriski Latvijas dalību Londonas grāmatu tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!