Foto: LETA
7.jūlijā, pirms XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un XV Deju svētku dalībnieku gājiena notiks svētku vēsturē lielākā pūtēju orķestru parāde un Lielās balvas pasniegšana pie Brīvības pieminekļa, informē Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Pulksten 9.45 no Rīgas Latviešu biedrības nama sāksies pūtēju orķestra Karoga gājiens, kura laikā līdz Brīvības piemineklim tiks nests Līgo karogs, Deju svētku karogs un XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku karogs.

Karogu nesējus pavadīs 1000 pūtēju orķestru mūziķi, veidojot Dziesmu svētku vēsturē skaitliski lielāko pūtēju orķestri.

Ievērojot vairāk nekā gadsimtu senu tradīciju, Līgo karogs ticis nests visos aizvadītajos 24 Dziesmu svētkos: pirmo svētku svinīgajā aktā Baumaņu Kārļa skaņdarba "Dievs, svētī Latviju" pirmatskaņojums idejiski sasaistījies ar Rīgas Latviešu biedrības sagatavoto dāvanu - Leipcigā īpaši šūdinātā Līgo karoga pasniegšanu. Karoga dāvinātāju vēlēšanās bijusi, lai karogs allaž glabātos Rīgas Latviešu biedrībā un svētku reizēs vienmēr tiktu nests svētku parādes gājienu priekšgalā.

Savukārt 10.00 pie Brīvības pieminekļa augstas valsts amatpersonas labākajiem Dziesmu svētku dalībniekiem pasniegs XXV Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un XV Deju svētku Lielās balva.

Balvas pasniegs: senioru korim Valsts prezidents Andris Bērziņš, vīru korim - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, sievu korim - Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, jauktajam korim - Kultūras ministre Ž.Jaunzeme-Grende, jauniešu deju kolektīvam - Valsts prezidents Andris Bērziņš, vidējās paaudzes deju kolektīvam - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, senioru deju kolektīvam - Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, pūtēju orķestrim - Kultūras ministre Ž.Jaunzeme-Grende, mazākumtautību kolektīvam  - Valsts prezidents Andris Bērziņš, tautastērpu skates laureātam - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Pēc apbalvošanas pulksten 10:15 sāksies Dziesmu svētku dalībnieku gājiens. Pasākuma organizatori atgādina, ka vairākās Rīgas centra ielās gājiena laikā tiks ierobežota satiksme.Tāpat arī ir veiktas izmaiņas sabiedriskā transporta kustības grafikos.

Gājiens sāksies Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra un Smilšu ielas stūrī pie Bastejkalna, kur izvietotas 25 Dziesmu svētku laika zīmes ar iegrebtiem svētku gadskaitļiem un Ausekļa vārdiem, kas skan Jāzepa Vītola komponētajā "Gaismas pilī".

Tālāk ceļš vedīs gar Brīvības pieminekli un pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim, kur pa vidu (Dzirnavu iela) gājienu sveiks pūtēju orķestri, bet pie Dailes teātra folkloras kopas, kā arī svētku virsvadītāji, virsdiriģenti un valsts amatpersonas.

Svētku dalībnieku gājiens turpināsies līdz 15.00. Tas būs skatāms ne tikai klātienē, bet arī tiešraidē LTV1 (gājiena tiešraide no Brīvības pieminekļa) un LTV7 (tiešraide ar intervijām un reportāžām no Dailes teātra), kā arī tiešstraumē un pēc raidījuma demonstrējuma www.ltv.lv. 

Gājienus veido režisors Uģis Brikmanis, scenogrāfs Aigars Ozoliņš un projektu vadītājs Reinis Druvietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!