Foto: LETA

Sestdien, 16. jūnijā, ar dievkalpojumu un svētku uzrunām Eislingenas pilsētas tirgus laukumā svinīgi tika atklāti Eslingenas Dziesmu svētki, kurus kā pirmos trimdas dziesmu svētkus pirms 70 gadiem sarīkoja Otrā pasaules kara rezultātā bēgļu gaitās devušies latvieši, portālu "Delfi" informēja Latvijas vēstniecības Vācijā pārstāvis Kaspars Adijāns.

Ar uzrunu atklāšanā svētku viesus sveica arī Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma.

"Šodien Eslingenā mēs atskatāmies pagātnē un vienlaikus liekam pamatus nākotnei. Eslingenas dziesmu svētki ir kā tilts, kas dziesmā, dejā un tradīcijās vieno paaudzes, reģionus un valstis," uzrunā norādīja vēstniece paužot, ka svētki ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas un Vācijas divpusējās attiecībās un ka kultūra bagātina tās.

Vēstniece uzsvēra arī Eslingenas Dziesmu svētku un trimdas latviešu ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā: "Eslingenas Dziesmu svētki, Dziesmotā revolūcija, Baltijas ceļš, Berlīnes mūra krišana, atgūtā neatkarība – tie visi ir vienas ķēdes reakcijas posmi, kuru mijiedarbība pavēra ceļu Eiropas atkalapvienošanai."

Tāpat Kuzma novērtēja diasporas ieguldīto darbu svētku tapšanā: "Īpašu gandarījumu mums sniedz tautiešu iniciatīva, aktivitāte un nenovērtējamā pašorganizēšanās spēja šādu plašu svētku rīkošanā. (...) Organizatori, dziedātāji, dejotāji un palīgi veltījuši neskaitāmas brīvprātīgā darba stundas, lai šīs četras dienas padarītu par īsteniem tautas svētkiem."

Eslingenas pasākumos piedalās arī šo svētku patronese bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kultūras ministre Dace Melbārde un Ārlietu ministrijas (ĀM) speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts. "Eslingenes Dziesmu svētkiem 70" rīkotāji saņem atbalstu deju lielkoncerta "Latviešu danči" norisei no ĀM atbalsta programmas diasporai.

Šogad Eslingenā trīs dienas valdīs īpaša gaisotne, piedāvājot vairāk nekā desmit pasākumu, to vidū svētku gājienu, koru un deju kolektīvu koncertus, kā arī dziesmu spēles "Eslingena" izrāde, kurā piedalīsies teju 60 dalībnieku no astoņām valstīm, atzīmē Adijāns.

Viņš norāda, ka kopā svētkos pulcēsies vairāk nekā 700 dziedoši un dejojoši latvieši.

Jau ziņots, ka Eslingena savulaik bija lielākā latviešu bēgļu nometne Vācijā, kur latvieši par spīti grūtībām ātri attīstīja plašu kultūras dzīvi un 1947. gadā sarīkoja pirmos trimdas dziesmu svētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!