Foto: AFP. "Pink Floyd" veltītā izstāde, kas aplūkojama "V&A" muzejā Londonā
Dizaina muzeji var kalpot par lielisku iedvesmas avotu un sniegt gana vieglu un ātru iespēju gremdēties “kaut kā no tīra mazliet” valstībā. Pasaules lielpilsētas šādu iespēju piedāvā, atliek vien izvēlēties, tāpēc esam apkopojuši 10, mūsuprāt, iedvesmojošākos pasaules dizaina muzejus, kurus dzīves laikā noteikti vērts apmeklēt.

Šie muzeji ir apskates vērti ne tikai savu unikālo kolekciju dēļ, bet arī paši ir īsti arhitektūras pieminekļi. Sākot ar slaveno Ņujorkas Modernās mākslas muzeju un beidzot ar salīdzinoši necilo Anglijas pilsētu Bredfordu, katrs no tiem ir līdzvērtīgs veselam ceļojumam. Tiesa, jārēķinās, ka pilnvērtīgai šo "mākslas meku" izpētei ar vienu dienu vis nepietiks.

Ņujorkas Modernās mākslas muzejs

Foto: Vida Press

Manhetenā esošais Modernās mākslas muzejs (MoMA) ir dibināts 1929. gadā un tiek uzskatīts par vērtīgāko modernās mākslas glabātāju un popularizētāju pasaulē. Tas lepojas ar ievērojamu mākslas, dizaina, arhitektūras, skulptūru, fotogrāfijas, ilustrāciju un citu mākslas žanru un izpausmju kolekciju no visas pasaules.

Lai gan tas pirmkārt zināms kā iespaidīga mūsdienu mākslas krātuve, tas slavens ir arī ar savu dizaina un arhitektūras departamentu. Turklāt departaments dibināts jau 1932. gadā un ir pirmā šāda veida dizaina izpētes grupa. MoMA kolekcijā ir ap 28 000 eksponātu – gan dažādi dizaina priekšmeti, gan arhitektūras modeļi un skices. Ne mazāk ievērības cienīga ir departamenta vecākā kuratore Paola Antonelli, kura ir pazīstama kā provokatīvu un laikmetīgu izstāžu rīkotāja, paplašinot sabiedrības priekšstatu par to, kas ir dizains.

'Vitra' dizaina muzejs

Foto: Vida Press

Aizsācies kā neatkarīgs, privāts nodibinājums 1989. gadā, Šveices mēbeļu ražotāja "Vitra" īpašnieka Rolfa Fēlbauma izvedotais muzejs šobrīd ir ievērojama mēbeļu un interjera dizaina krātuve, ko novērtē profesionāļi un dizaina gardēži. Vispirms tas darbojies kā dizaina pilsētiņa "Vitra" rūpnīcas teritorijā, un darbojas joprojām. Pirmais dizaina muzejs tika atklāts 1989. gadā arhitekta Frenka Gerija projektētā ēkā, taču kolekcijas apjomi bija tik lieli, ka 2016. gadā uz Vācijas, Francijas un Šveices robežas tika atklāts jaunā "Vitra" dizaina muzeja ēka. Arhitektoniski lakonisko ēku "Schaudepot" radīja šveiciešu arhitektu birojs "Herzog & de Meuron", priekšmetu kolekcijām atvēlot īpašas glabātuves – "bazilikas".

Būtībā muzejs ir domāts dizaina izpētei un prezentācijai, kā arī tā vēsturei un attīstībai. Tas akcentē gan dizaina attiecības ar arhitektūru, gan ikdienas patēriņa kultūru.

Kopumā "Vitra" dizaina muzeja krājumā ir ap 7000 dažādu mēbeļu, vairāk nekā 1000 gaismas objektu, kā arī pasaulē pazīstamu dizaineru arhīvi un skices.

Muzeja pamatekspozīcija hronoloģiskā secībā vēsta par dizaina vēsturi no 19 gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām. Turklāt jaunā muzeja ēkā ļauj ieskatīties arī nākotnē – muzeja kafejnīcu no biroju telpām šķir vien stikla siena, ļaujot ikvienam apmeklētājam būs lieciniekam nākotnes dizaina tapšanā.

2014. gadā, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā Rīgā bija skatāma "Vitra" muzeja izstāde "Dizaina slēptie varoņi", kas uzskatāmi stāstīja par 36 ikdienišķām lietām un to dizaina vēsturi, kas ik mirkli atrodas mūsu tuvumā un kuru klātbūtni bieži vien nepamanām, tomēr tās būtiski atvieglo ikdienu.

Sanpaulu Modernās mākslas muzejs

Foto: Publicitātes foto

Brazīlijas ievērojamākais dizaina muzejs izveidots pēc Ņujorkas Modernās mākslas muzeja parauga. 1948. gadā uzbūvētajā ēkā lielākoties apskatāmi brazīliešu mākslinieku darbi no 20. gadsimta vidus līdz pat mūsdienām, kā arī pieejama rūpīgi veidota dizainam veltīta bibliotēka, kas sastāv no 65 000 grāmatu, periodisko izdevumu, dokumentu un audiovizuālo materiālu.

Ik pa diviem gadiem muzejs veido izstādi "Brazīliešu mākslas panorāma" ("The Panorama of Brazilian Art"), kas sastāv no modernās mākslas darbiem no visiem valsts reģioniem. Pieaugošā interese par brazīliešu radošajām izpausmēm šo izstādi starptautiskajās mākslas aprindās ir padarījusi par svarīgu notikumu.

Muzejs atrodas Ibirapuera parkā, kas ir Sanpaulu nozīmīgākā zaļā zona, bet tā ēkas ir vizuāli integrētas skulptūru dārzā, ko ir projektējis pasaulslavenais brazīliešu ainavu arhitekts Roberto Burls Markss (Roberto Burle Marx).

Londonas Dizaina muzejs

Foto: Publicitātes foto

Lai arī dibināts salīdzinoši nesen, proti, 1989. gadā, Londonas Dizaina muzejs, kas nesen no Temzas krastiem pārvācās uz jaunām telpām Kensingtonā, ir paspējis iegūt starptautisku reputāciju par savām iedvesmojošajām kolekcijām, kas aptver visus iespējamos modernā dizaina žanrus.

Muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās apskatāms produktu un industriālais dizains, arhitektūra un grafiskais dizains, savukārt ceļojošās vai tematiskās izstādes tiek veltītas kādam konkrētam fenomenam vai personībai. Piemēram, šobrīd ir apskatāma izstāde "Designed in California", kas atklāj, kā sešdesmito gadu kontrkultūras ideālu "ceļojumu" līdz Silīcija ielejas tehnoloģiju kultūrai, un "Cartier in Motion", kas šķetina unikālo rokaspulksteņu radīšanas stāstu.

Muzejs arīdzan ik gadu rīko konkursu "Brit Insurance Designs of the Year", kurā apbalvo inovatīvākos dizaina piemērus.

Londonas "V&A" muzejs

Foto: Shutterstock

Pasaules lielākais dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs "V&A" ir dibināts 1852. gadā par godu karalienei Viktorijai un princim Albertam. Miljoni muzeja pastāvīgo ekspozīciju priekšmetu aptver 5000 gadu periodu no mākslas pasaules, savukārt pagaidu izstādes veidotas par ilustrāciju, tēlniecību, fotogrāfiju. Nesenākās izstādes bijušas veltītas Deividam Bovijam un pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu Londonas modei.

5,1 hektāru plašajā muzeja teritorijā atrodas 145 galerijas, kurās apskatāmi keramikas, stikla, tekstila, dārgmetālu un dzelzs izstrādājumi, tērpi, mēbeles un rotaslietas, kā arī skulptūras, gleznas un fotogrāfijas gan no Eiropas, gan Ziemeļamerikas un Āzijas.

Turklāt V&A muzejs bija pirmais muzejs pasaulē, kas apmeklētājiem piedāvāja pusdienas restorānā.

Šobrīd muzejā, līdz pat oktobrim aplūkojama plaša, retrospektīva grupai "Pink Floyd" veltīta izstāde.

Berlīnes 'Bauhaus Archive' muzejs

Foto: Shutterstock

"Bauhaus Archive" dizaina muzejs jau pats ir iespaidīgs arhitektūras artefakts – tā dizainu meistarīgi izstrādājis Valters Gropiuss (Walter Gropius), kurš ir ietekmīgās Bauhaus arhitektūras, mākslas un dizaina skolas dibinātājs. Muzeja krājumos aplūkojami iedvesmojoši eksponāti no visām iepriekšminētajām nozarēm, kā arī gleznas, zīmējumi un skulptūras.

Tā kā muzeju 2018. gadā paredzēts slēgt rekonstrukcijas darbu dēļ, tad šobrīd ir pēdējais laiks, lai apskatītu, piemēram, izstādi "Bauhaus in Motion", kas koncentrējas uz Frankfurtes skolas saikni ar Bauhaus mākslu.

Helsinku Dizaina muzejs

Foto: Shutterstock

Somijas dizaina muzejs ir viens no senākajiem "sugasbrāļiem" pasaulē. Tā plašā kolekcija aptver industriālo dizainu, modi un grafisko dizainu, un tajā atrodas 75 000 objektu, 45 000 zīmējumu un 125 000 fotogrāfiju.

Līdztekus izstāžu rīkošanai par dizaina vēsturi un "sūtīšanai pasaulē" muzejs arīdzan vada pētījumu par Somijas dizainu. Par godu Somijas neatkarības simtgadei muzejā apskatāma izstāde "Utopia Now - The Story of Finnish Design" ("Utopija tagad – somu dizaina stāsts"), kas koncentrējas uz neatņemamo dizaina lomu Somijas labklājības valsts attīstībā, ilustrējot to caur reāliem stāstiem.

Kopenhāgenas Dizaina muzejs

Foto: Shutterstock

Dānijas lielākais dizaina muzejs ir dibināts 1890. gadā, un tā ekspozīcijas aptver lietišķo mākslu ne tikai no Dānijas, bet arī no visas Skandināvijas. Īpaši tas varētu patikt grafiskajiem dizaineriem, jo muzeja pastāvīgajā izstādē atrodas vesels lērums etiķešu, iepakojumu, mūzikas ierakstu un grāmatu vāciņu, kā arī iespaidīga dažādu mākslas, komerciālu, izklaides un politisku plakātu kolekcija.

Muzejā ir pieejama ilustrēta un detalizēti aprakstīta Dānijā radīto mēbeļu datubāze, kuru izveidoja amerikāņu mākslinieku pāris Rīzs un Merilina Paliji (Reese and Marilyn Palley), bet pēcāk ziedoja muzejam tālākai izstrādei.

Tāpat Kopenhāgena var lepoties ar lielāko dekoratīvās mākslas un rūpnieciskā dizaina bibliotēku visā Skandināvijā.

Bredas Vizuālās mākslas muzejs

Foto: Publicitātes foto

Vizuālās mākslas muzejs ("Museum of the Image") jeb MOTI atrodas vienā no Niderlandes pilsētas Bredas vecākajām ēkām, kas pirmo reizi arhīvos pieminēta 1246. gadā kā patversme svētceļniekiem un citiem pilsētas visiem, kuriem nav, kur patverties.

MOTI sākotnēji bija Grafiskā dizaina muzejs, taču laika gaitā paplašinot savus horizontus, lai kļūtu par vadošo autoritāti vizuālās kultūras nozarē, nosaukums tika mainīts. Mūsdienās tajā apskatāmas izstādes par kino, dizainu, fotogrāfiju, modi, vizuālo mākslu, arhitektūru, zinātni un arī datorspēlēm.

Muzeja pastāvīgo ekspozīciju "100 Years of Dutch Graphic Design" ("100 gadi holandiešu grafiskajā dizainā") papildina dažādas īstermiņa un ceļojošās izstādes, radošās darbnīcas un pat bērnu ballītes.

Nacionālais Mediju muzejs Bredfordā

Foto: Vida Press

Bredforda, iespējams, gluži nav pirmā vieta, kas nāk prātā, domājot par dizaina muzejiem, taču UNESCO tituls "City of Film" šai vietai nav piešķirts tāpat vien.

Sākotnēji pazīstams kā Nacionālais Fotogrāfijas, filmu un televīzijas muzejs nu tas ieguvis krietni vien mūsdienīgāku nosaukumu, proti, Nacionālais mediju muzejs ("National Media Museum, Bradford"). Tā ir mājvieta vairāk nekā 3,5 miljoniem vēsturiski nozīmīgu priekšmetu, kā arī muzeja pārraudzībā atrodas arīdzan Nacionālās fotogrāfijas, kinematogrāfijas, televīzijas un jauno mediju kolekcijas.

Tas viss izvietots astoņos muzeja stāvos, kur atrodas arīdzan pirmais IMAX kinoteātris Apvienotajā Karalistē un vēl divi kinoteātri, kas piedāvā plašu filmu programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!