Foto: Publicitātes attēli

Pagājušās nedēļas beigās Izraēlas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji publiskoja pirmās jaunās bibliotēkas ēkas skices. Būves dizaina autori ir šveiciešu arhitektu kompānija "Herzog & de Meuron". Paredzēts, ka jaunās bibliotēkas būvniecība sāksies 2016. gadā, bet tiks pabeigta trīs gadu laikā - līdz 2019. gadam.

Šveices kompānija tika izvēlēta ilgā un sarežģītā konkursā. Pirmais tā uzvarētājs - Izraēlas arhitekts Rafi Segāls - jau pēc uzvaras tika apsūdzēts autortiesību pārkāpšanā, kā dēļ konkurss bija jāizsludina no jauna.

Jaunais projekts paredz, ka ēka kopumā aizņems aptuveni 34 000 kvadrātmetru, no kuriem nepilnas divas trešdaļas tiks izbūvētas apakšzemes stāvos. Salīdzinoši tā būs tikai nedaudz mazāka par jauno Latvijas nacionālās bibliotēkas ēku (tās telpas ir 40 455 kvadrātmetrus plašas), taču Izraēlas bibliotēkai ir arī vairākas citas ēkas, kuras palikšot tās rīcībā.

Virszemē atradīsies centrālā lasītava, mācību telpas, kā arī apmeklētāju centrs. Tikmēr "zem zemes" būs autostāvvietas, grāmatu glabātuves, administratīvās telpas, kā arī grāmatu atjaunošanas telpas. Turklāt paredzams, ka jaunā ēka būs enerģētiski pašpietiekama jeb pati spēs ražot visu vai daļu tai nepieciešamās elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!