Foto: F64

21. un 22. jūnijā Mežaparkā, pasākuma "Rīga 2014" saulgrieži ietvaros norisināsies deju uzvedums "Lec, saulīte!". Uzvedumā skanēja īpaši šim pasākumam komponēta mūzika, kā arī bija redzama iespaidīga scenogrāfija.

Saulgrieži ir apliecinājums nācijas vitalitātei, savu pirmsākumu un sakņu apzināšanai – tieši tāpēc uzveduma pamatā bija izvēlēts ir stāsts, kuru dzirdot, redzot un izdzīvojot, ikviens uz brīdi nonāk gaismas daudzināšanas un tautas vitālo svētku rituālu pasaulē.

Deju uzvedumā piedalījās vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un Latvijas labākajiem kolektīviem, kori, solisti, "Lec, saulīte!" orķestris, kā arī bungu un dūdu grupa "Auļi". Mežaparka Lielās estrādes skatītāju laukums tika pārvērsts par Jāņu kalnu – deju uzveduma galveno norises vietu -, bet skatītāji izvietojās Dziesmu svētku kopkora vietās.

"Deju uzvedumā centīsimies atklāt Jāņu mistēriju caur tiem spēkiem, ko mums devusi daba. Nozīmīga loma, blakus dejotājiem un mūziķiem, atvēlēta saulgriežu rituālu pamatiem - ugunij, ūdenim, zemei, zālei, zirgiem, gaismai, tumsai - tādējādi ļaujot skatītājam divās stundās izdzīvot saulgriežu nakts noslēpumaino notikumu," iepriekš skaidroja "Lec, saulīte!" scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Deju uzveduma stāsta galvenā varone ir meitene, caur kuras tēlu tiks atklātas divas tematiskās līnijas – tradīcija un mīlestība. Gada īsāko nakti apvij aplīgošana, vainagu pīšana, māju un lopu pušķošana, ugunskuru kuršana, pirtī iešana, auglības skrējiens, buršanās, papardes zieda meklēšana un citas tradīcijas.

"Lai uzsvērtu saulgriežu svinēšanas mitoloģisko slāni līdzās sadzīviskajam slānim, scenogrāfijā tiks izmantoti zirgi, kā arī tradicionāla lauku sētas atribūtika. Speciāli šim uzvedumam ir radīta ugunsrituāla skulptūra, kas aptvers Mežaparka estrādi, ūdens siena, kas nomazgās mūs baltus, bet miglas aizsegā Mežaparka priedēs ziedēs papardes ziedi," deju uzveduma vērienīgās scenogrāfijas detaļas iepriekš atklāja uzveduma režisors Elmārs Seņkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!