Foto: Publicitātes foto
1.jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā tika noskaidroti Latvijas labākie koklētāju ansambļi, portālu "Delfi" informē Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

20 ansambļus no visas Latvijas vērtēja starptautiska žūrija, kuras sastāvā darbojās Andris Vecumnieks, Ieva Mežgaile, Ligita Zemberga, Kristi Mihlinga (Igaunija) un Jolanta Babaļauskiene (Lietuva).

Pirmajā grūtības pakāpē laurus plūca Bērnu un jaunatnes centra "Rīgas Skolēnu pils" koklētāju ansambļa "Austriņa" jaunākā grupa. Otro vietu ieguva Babītes Mūzikas skolas koklētāju ansamblis "Dzītariņi", bet trešā vieta tika Augusta Dombrovska Mūzikas skolas koklētāju ansamblim.

Otrajā grūtības pakāpē pirmo vietu ieguva Valmieras Mūzikas skolas un Cēsu Mūzikas skolas absolventu apvienotais kokļu ansamblis, bet otro - Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas koklētāju ansamblis "Karameles".

Savukārt trešajā grūtības pakāpē pirmo vietu dalīja Babītes koklētāju ansamblis "Balti" un koncertorganizācijas "Ave Sol" koklētāju ansamblis "Cantata". Otrā vieta tika Jūrmalas Mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblim, bet trešā Jāņa Dūmiņa Baldones Mūzikas skolas koklētāju ansamblim "Ekosēze".

"Dalībnieku acīs redzējām neizmērojamu spēlētprieku un azartu! Visus sniegumus konkursā varēja baudīt kā profesionālu, labi sagatavotu programmu, kurā pārstāvēta visdažādāko žanru mūzika – akadēmiskā, tradicionālā, pasaules mūzika. Kokle iemirdzējās ne tikai kā tradicionāls instruments, bet arī kā pilntiesīgs akadēmiskās mūzikas instruments," sacīja žūrijas priekšsēdētājs Andris Vecumnieks.

Savukārt Dziesmu un deju svētku Lielo balvu 7.jūlijā gājiena laikā saņems labākais koklētāju ansamblis "Balti" no Babītes.

XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētki šoreiz notiek no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Maksas un bezmaksas pasākumos piedalās 40 600 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas, latviešu diasporas un ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!