Trešdien, 23. augustā, Kirils Serebreņņikovs tika nogādāts Maskavas Basmanas rajona tiesas namā, kur viņam piespriests mājas arests līdz 19. oktobrim, ziņo "Interfax".

Saskaņā ar lēmumu Serebreņņikovam nāksies saskarties ar virkni ierobežojumu, piemēram, aizliegumu izmantot telefonu vai komunicēt un pārvietoties bez izmeklētāju atļaujas. Viņam atļauts sazināties tikai ar tuviem radiniekiem.

Aizstāvība lūgusi atbrīvot viņu pret drošības naudu, kas līdzvērtīga summai, par kuru izvirzīta apsūdzība, savukārt žurnāla "Jaunais literatūras apskats" ("Новое литературное обозрение") galvenā redaktore Irina Prohorova izteikusi gatavību iemaksāt jebkādu summu.

Liecību pret Serebreņņikovu tiesā sniedza lietā apsūdzētais "Septītās studijas" bijušais ģenerāldirektors Jurijs Itins. Pret režisoru liecinājusi arī bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva. Savukārt raidsabiedrības BBC Krievijas ziņu dienests ziņo, ka meklēšanā izsludināta arīdzan producente Jekaterina Voronova, kura sadarbojusies ar Serebreņņikovu.

Serebreņņikovs savu vainu neatzīst. "Kirils Semjonovičs apsūdzību uzskata par absolūti absurdu. "Platforma" bija projekts, kas tika realizēts. Šim projektam tika iztērēta valdības piešķirtā nauda," Serebreņņikovu citē viņa advokāts Dmitrijs Haritonovs.

"Es gribu, lai mani izlaiž, jo neesmu vainīgs. Visas pret mani izvirzītās apsūdzības ir absurdas. Es daudzus gadus esmu godprātīgi strādājis. Man ir jāpabeidz uzņemt filma un jāuzved izrādes," tiesas sēdē paziņoja Serebreņņikovs.

Pie tiesas nama bija ieradušies simtiem režisora atbalstītāju, izkliedzot atbalstošus saukļus un nobloķējot satiksmi uz ielas. Atbalstu režisoram publiski pauduši arīdzan Krievijas kultūras darbinieki, tostarp slavenā rakstnieka Aleksandra Solžeņicina atraitne Natālija Solžeņicina, režisors un aktieris Fjodors Bondarčuks, TV pārraižu vadītājs Andrejs Malahovs, dziedātājs Filips Kirkorovs, rakstniece Ludmila Uļicka un citi.

Savukārt pret Serebreņņikova politisko vajāšanu izveidoto interneta petīciju parakstījuši teju 15 tūkstoši cilvēku.

Ja tiesa Serebreņņikovu atzīs par vainīgu, viņam var nākties cietumā pavadīt līdz pat 10 gadiem, ziņo "Reuters".

Otrdien, 22. augustā, Kirils Serebreņņikovs tika aizturēts aizdomās par vismaz 68 miljonu rubļu (aptuveni 977,8 tūkstoši eiro) zādzību, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!