Gaismas festivāla "Staro Rīga" ietvaros 20. un 21. novembrī 16.00 un 18.00 Spīķeru koncertzālē Latvijas Radio kora grupa aicina uz gaismas un skaņas izrādi "Mīnotaurs".

Projekta veidotāji iedvesmojošies no antīkās kultūras telpas un mīta galveno varoņu Dedala, Mīnotaura un Ariadnes raksturu un attiecību arhetipiem; mazāk svarīgs ir mīta pārstāsts. 

Par gaismu un telpas vizuālo izkārtojumu rūpējas mākslinieks Gints Gabrāns, mūzikas autori ir skaņas tēlnieks Voldemārs Johansons un komponists Ģirts Bišs, katrs no autoriem ir radījis pusi no izrādes partitūrām.

Ginta Gabrāna veidotie skatuves vizuālie tēli atradīsies krēslas zonā starp sakārtotību un haosu, starp redzamo un neredzamo. Scenogrāfijas dominējošais elements būs Ariadnes pavediens, kas strukturēti haotiskiem līkločiem caurvīs telpu, tā koncerta norises vietu un mūzikas audumu nosacīti padarot par labirintu. Grieķu kosmoloģija savīsies ar mūsdienu astrofizikas mītiem, atainojot dažādu visuma teoriju labirinta modeļus, no kuriem izeju var atrast tikai ar dievišķās intuīcijas palīdzību - to simboliski atklāj Ariadnes pavediens.

Ģirts Bišs: "Mani interesē mūzikas tembrālā un ritmiskā puse, kā arī skaņu elektroniskā apstrāde pati par sevi. Elektroniskas mūzikas skaņu lauks mīsies ar dzīvām un iepriekš ierakstītām un apstrādātām cilvēka balss skaņām."

Voldemāra Johansona ziņā būs telpiskas rezonējošas struktūras – telpā izvietoti objekti ar konkrētu tilpumu un izmēru proporcijām, kas aprēķinātas ņemot vērā rezonanses īpašības. "Mīnotaurs" ir stāsts par radījumu, kurš ir starp ideālo un fizisko pasauli, par dievišķo un dzīvniecisko, kas savienoti cilvēkā un ko iemieso Mīnotaura tēls" – tā par projektu saka Voldemārs Johansons.

Gatavojoties izrādei, mākslinieki iesaka: Pārlasi "Mīnotauru"!

Biļetes uz uzvedumu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!