Foto: Publicitātes foto
Līdz ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurētās galvenās ēkas atklāšanu 4. maijā plkst. 10.00 apmeklētājiem būs pieejama jauna mobilā aplikācija, ko varēs lejupielādēt vietnēs "GooglePlay" un "AppStore" latviešu, krievu un angļu valodā bez maksas, un tā kalpos kā interaktīvs gids ekspozīcijas un unikālās ēkas arhitektūras izzināšanā, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Mobilās aplikācijas lietotāja uzmanība tiks pievērsta detaļām, kuras caur dažādām aktivitātēm un izziņas līmeņiem iesaista aizraujošā stāstā. Tajā būs četri muzeja galvenās ēkas apskates maršruti, kas ir papildināti ar audio ierakstiem un interaktīviem spēles elementiem, – "Iepazīsti muzeja ēku", "Meistardarbu izlase", "Pastāvīgā ekspozīcija" un Miervalža Poļa personālizstāde "Ilūzija kā īstenība". Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējām, vairāku mākslas darbu kompozīcijas un detaļas lietotāji varēs atklāt paši interaktīvā veidā. Aplikācijas dizains ir veidots viegli un patīkami lietojams.

Mobilo aplikāciju izstrādajuši LNMM un Baltic International sadarbībā ar "CUBE Mobile".

Muzeja mobilo aplikāciju komentē "CUBE Mobile" vadītājs Mārtiņš Dambis: "Manuprāt, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskās ēkas jaunatklāšana ir ne tikai Latvijas, bet arī starptautiska mēroga nozīmes notikums – mums ir vēl viena pērle, ar ko lepoties. Muzejs ir kļuvis daudz pieejamāks sabiedrībai, un to apciemot ir bauda. Šo sajūtu vēlējāmies iemiesot arī aplikācijā – mūsu ideja bija radīt elegantu un ērtu gidu, kas droši konkurē ar jebkuru no pasaules ievērojamāko mākslas muzeju aplikācijām. Saturiski īpašu uzmanību pievērsām ne tikai interesantiem faktiem, bet arī apmeklētāju izklaidējošajai šķautnei, lai meistardarbi kļūtu personīgāki un saprotamāki jebkuram skatītājam. Mans favorīts ir paplašinātās realitātes risinājums, kas ļauj apbrīnot vēsturiskos sienu gleznojumus, kas pavisam nejauši tika atklāti restaurācijas gaitā."

Sadaļā "Iepazīsti muzeja ēku" apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja ceļot laikā un telpā. Tā iedvesmo vairāk uzzināt par ēkas vēsturi, kā arī ar paplašinātās realitātes palīdzību izpētīt arhitektoniskas detaļas, kuras nāca gaismā tikai rekonstrukcijas procesā. Maršruts tapis ar mērķi muzeja esošajiem un potenciālajiem apmeklētājiem radīt pārdomas, vēlmi analizēt un iesaistīties.

Tiem, kas vēlas gūt dziļākas zināšanas aplūkojot muzeja jauno pastāvīgo ekspozīciju "Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts", tika izstrādāti divi maršruti – īsā tūre "Meistardarbu izlase" un garā tūre "Pastāvīgā ekspozīcija". Abi maršruti kopā ietver vairāk nekā 30 muzeja pastāvīgās ekspozīcijas darbu aprakstus, kurus var noklausīties arī audioversijā. Atsevišķi glezniecības piemēri tiek izskaidroti ar interaktīva risinājuma starpniecību – mobilā ierīce atpazīst tos vidē, savukārt detaļas veido informatīvi bagātīgus stāstus par mākslas darbu tuvplānā, veicinot skatītāju prieku un sapratni par mākslu.

Ceturtais maršruts tapis kā piedāvājuma mainīgā daļa, jo veltīts projektiem Lielajā izstāžu zālē. Pirmā izstāde ar tās kuratores ieteikumiem ekspozīcijas apskatei ir izcilā Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstāde "Ilūzija kā īstenība".

Mobilās aplikācijas saturu papildina praktiska informācija, kas noderēs, plānojot laiku, ko pavadīt muzejā.

Arī tie mākslas cienītāji, kuru rīcībā nav mobilās ierīces aplikācijas lietošanai, varēs izmēģināt mūsdienu tehnoloģiju iespējas, izīrējot resursu uz vietas.

Jau ziņots, ka atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka apmeklētājiem durvis vērs šā gada 4. maijā. Atklāšanas pasākums no plkst. 10.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!